Powerbank aanschaffen: waar moet je op letten?

20190719_powerbank.jpg

Erg praktisch als je de accu van je telefoon versleten is of je wat langer uit de buurt van een stopcontact bent, zo'n powerbank. Deze draagbare oplader heeft een eigen accu waarmee je de accu van je smartphone of ander apparaat, zoals je tablet of e-reader weer bij kunt laden. De ene powerbank is alleen de andere niet.

Powerbanks komen in veel soorten en maten. Zo is er verschil in de capaciteit, de verschillende aansluitingen die ze hebben en ook hoe snel ze je telefoon kunnen opladen. Sommige hebben nog extra functies, zoals een ingebouwd zonnepaneeltje of de mogelijkheid tot draadloos opladen.

Hoeveel capaciteit moet een powerbank hebben?

Het belangrijkste verschil tussen verschillende powerbanks zit hem in de capaciteit. Meestal wordt de capaciteit van een powerbank in milliampère-uur (mAh) uitgedrukt. Als je weet hoe groot de accu van je telefoon is (die over het algemeen ook in mAh wordt uitgedrukt), dan kun je uitrekenen hoe vaak je je telefoon eraan kunt opladen.

Als voorbeeld: de meeste moderne smartphones hebben een accu met een capaciteit van ongeveer 3000 mAh. Als je dan een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh hebt, kun je gerust je telefoon drie keer helemaal bijladen. Een goedkope powerbank met slechts 2500 mAh is al leeg voordat je telefoon de 100 procent bereikt heeft. Een powerbank waar je je telefoon vaker aan kunt opladen is daarom handig, maar hij is natuulijk ook wat duurder, logger en zwaarder.

Hoe snel kan ik mijn telefoon opladen met een powerbank?

Net zoals de ene adapter je telefoon sneller kan opladen dan de andere, kan er ook tussen powerbanks veel verschil zitten in de laadsnelheid. Goedkope powerbanks laden met een vermogen van 5 watt, betere powerbanks kunnen 12 watt of meer leveren. Daarmee laad je dus ruim twee keer zo snel op. Vanaf een bepaald punt begint het af te hangen van het maximum wat je telefoon aankan. Een fatsoenlijke powerbank zal je telefoon nooit meer stroom geven dan hij aankan.

Snelladers

Veel telefoons hebben tegenwoordig ondersteuning voor een bepaalde vorm van snelladen, zoals Quick Charge of USB Power Delivery (PD). Moderne smartphones met Qualcomm Snapdragon-chips ondersteunen Quick Charge en kunnen sneller opladen als de powerbank die ondersteuning ook heeft.

Hoe snel dit laden precies gaat, verschilt per combinatie van telefoon en powerbank, maar als de powerbank ondersteuning voor Quick Charge of USB PD heeft, kun je er wel redelijk vanuit gaan dat je telefoon er sowieso vlot mee oplaadt.

Wat is het verschil tussen de aansluitingen op een powerbank?

De meeste powerbanks hebben twee aansluitingen: eentje waarmee je je powerbank kunt opladen en eentje (of meer) waaruit hij stroom kan leveren. Dit zijn eigenlijk altijd varianten van USB-poorten. De oplaadpoort is meestal USB-C of Micro-B, net zoals in Android-smartphones gebruikelijk is. De aansluiting waar de stroom uit komt is meestal een gewone USB-A-poort. Sommige powerbanks kunnen ook stroom leveren uit een USB-C-poort.

20190718_usb.png
Van links naar rechts: USB-A, USB-C, USB Micro-B en Apple Lightning

De keuze in welke aansluitingen de powerbank heeft, is persoonlijk. Het is handig om een powerbank te nemen die met dezelfde aansluiting oplaadt als je eigen telefoon, zodat je de lader daarvan kunt gebruiken om je powerbank op te laden. Er bestaan ook powerbanks die opgeladen kunnen worden met de oplader van je iPhone. Zoek daarvoor naar powerbanks met Lightning-aansluiting.

Zo snel mogelijk je iPhone opladen

Hoewel veel Android-telefoons ondersteuning hebben voor allerlei vormen van snelladen, is het lastig om meer dan 12 watt in een iPhone te pompen. Als je een iPhone 8 of nieuwer hebt, kán het wel. De adapter of powerbank moet daarvoor USB PD ondersteunen én die stroom over een USB-C-poort leveren. De opladers van de nieuwste MacBook Pro-laptops doen dat bijvoorbeeld. Je moet ook een kabeltje hebben dat aan de ene kant USB-C heeft en aan de andere kant Apple Lightning.

Wil je je iPhone dus zo snel mogelijk opladen met een powerbank, moet je er dus op letten dat die zijn stroom kan leveren via USB-C en ondersteuning heeft voor USB PD. Modellen die dit kunnen bestaan wel, maar zijn erg zeldzaam. Je zult dus goed moeten zoeken. Let op: veel powerbanks kun je wel met USB-C opladen, maar kunnen via die aansluiting geen stroom leveren.

Zonnepaneel en draadloos laden

Sommige powerbanks hebben extra functies, zoals de mogelijkheid om je telefoon draadloos op te laden of om zelf met een zonnepaneeltje opgeladen te worden. Beide functies zijn leuk, maar maken de powerbank ook duurder en hebben hun nadelen.

Een zonnepaneeltje vangt in de praktijk vaak zo weinig stroom op, dat het dagen duurt om hem helemaal bij te laden. Prima als je hem maar af en toe gebruikt, maar niet ideaal als je er dagelijks afhankelijk van bent, zoals op vakantie. Draadloze opladers werken alleen als je telefoon goed recht op de powerbank ligt en zijn ongeveer 30 procent minder efficiënt dan een kabeltje. Als je alle capaciteit uit je powerbank wilt gebruiken, gooi je met draadloos laden dus bijna een derde van je capaciteit weg.