Premie hypotheekgarantie daalt

hypotheekgarantie-nhg29102018.jpg

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omlaag. Woningeigenaren die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen daardoor volgend jaar 0,9 procent over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1 procent. Verdere verlagingen lijken aanstaande.

De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten, omdat het waarborgfonds WEW de risico's bij wanbetaling afdekt. Ook hebben kopers met de NHG een rentevoordeel. Hypotheken tot 290.000 euro komen volgend jaar in aanmerking voor NHG-garantie.

De premie moet volgens de NHG minder afhankelijk worden van schommelingen op de woningmarkt. Deze moet dan niet te veel omhoog in slechte tijden om toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen, maar ook niet te veel omlaag in goede tijden om zo een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte eerder al voor verlaging van de premie. Daarbij wees de VEH naar de omvang van de reserves van het fonds in relatie tot de risico’s die een forse verlaging rechtvaardigen.

Bron: ANP