background branding

Privacywaakhond onderzoekt regels Facebook

De privacywaakhond van de overheid begint een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft dat dinsdag aangekondigd.

Facebook wil vanaf 1 januari meer informatie van zijn miljarden gebruikers wereldwijd opslaan. Het CBP heeft Facebook gevraagd om dat voorlopig niet te doen, zolang het onderzoek nog loopt.

Profielfoto's in advertenties

Facebook wil onder meer profielfoto's van gebruikers bij advertenties kunnen zetten. Ook wil de netwerksite volgen welke andere sites gebruikers bezoeken. Zo kan het bijvoorbeeld zien dat iemand op zoek is naar een nieuwe tv. Facebook kan dan advertentieruimte verkopen aan bijvoorbeeld een tv-maker of een winkel.

Toestemming

Het CBP wil weten wat de gevolgen zijn voor de privacy van de Nederlandse Facebookgebruikers en hoe de dienst mensen om toestemming vraagt.

Het CBP zegt dat het onderzoek mag doen, omdat Facebook een vestiging in Nederland heeft en het gaat om persoonsgegevens van Nederlanders. Facebook is het daar niet mee eens. Het bedrijf zegt dat zijn kantoor in Ierland staat en dat de privacywaakhond daar moet controleren of het zich houdt aan de regels in de hele Europese Unie.

Google op de vingers getikt

Het CBP had maandag gigant Google op de vingers getikt. Dat bedrijf krijgt 2 maanden de tijd om meer te doen voor de privacy van de Nederlandse gebruikers. Gebeurt dat niet, krijgt de Amerikaanse onderneming maximaal 60.000 euro boete per dag, met een maximum van 15 miljoen euro totaal.

Bron: ANP