Privéberichten tienduizenden Facebookgebruikers te koop

facebook-hack-02112018.jpg

Hackers hebben privéberichten van tienduizenden Facebookgebruikers in handen gekregen. Die worden op ondergrondse marktplaatsen gepubliceerd. De hackers gebruiken de chats als 'reclame' omdat ze toegang tot de accounts willen doorverkopen.

De BBC zegt met de hackers te hebben gesproken. Zij claimen 120 miljoen accounts in handen te hebben.

Facebook denkt dat de daders schadelijke browser-extensies hebben gemaakt. Zulke programmaatjes kunnen worden toegevoegd aan bijvoorbeeld Google Chrome. Mensen die nietsvermoedend zo'n extensie installeerden, zouden de makers toegang tot hun account hebben gegeven. 'We roepen mensen op hun browserextensies te controleren en de programma's die ze niet vertrouwen te verwijderen', laat Facebook weten.

Volgens de BBC komen de meeste gedupeerden uit Rusland en Oekraïne. Ook Britse, Amerikaanse en Braziliaanse gebruikers zouden zijn getroffen.

De BBC heeft ook met vijf getroffen Facebook-gebruikers gesproken. Die bevestigen dat de chats echt zijn. Een van hen deelde vakantiefoto's, iemand anders praatte over een concert van Depeche Mode en een derde persoon klaagde over een schoonzoon. Ook zaten er intieme gesprekken van een stel tussen.

Bron: ANP