Problemen met bagage: wat zijn je rechten?

bagage-110719.jpg

Je hebt een vliegreis achter de rug. Bij de bagageband in Nederland of in het buitenland blijkt je koffer kapot, zoek of vertraagd.  Wat zijn je rechten? Wie is aansprakelijk voor eventuele schade? Radar zet het voor je op een rij.

Volgens de Consumentenbond is het van belang dat je het probleem in ieder geval direct meldt bij de vertegenwoordiging van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van aankomst.

Bagage kwijt, beschadigd of vertraagd: wat kan ik doen?

Het is belangrijk dat je stappen onderneemt om aanspraak te maken op een eventuele vergoeding, ongeacht het probleem met je bagage. De ConsuWijzer geeft adviezen hierover:

  • Meld je probleem bij de servicebalie en vul zo snel mogelijk het ‘PIR-formulier’ in.

Met het PIR-formulier (Property Irregularity Report) kan je een klacht indienen. Je kunt hierop aangeven waar de beschadigingen zitten op je bagage. 

Is je bagage kwijt? Dan kan de luchtvaartmaatschappij met dit formulier gaan zoeken. Je moet wel kunnen bewijzen dat je bagage is ingecheckt op jouw vliegticket. Controleer daarom bij het inchecken of je bagage daadwerkelijk op jouw naam staat.

Vraag altijd een kopie van het formulier, zegt de Consumentenbond.

  • Bekijk de regels rondom schadevergoedingen.

Heb je een reisverzekering afgesloten? Bekijk dan de polis om te zien of je recht hebt op een vergoeding, en eventueel het bedrag dat je vergoed krijgt. Bekijk ook onze 9 tips voor een goede dekking tegen een betaalbare premie.

Heb jij een gekoppeld reisarrangement? Dit houdt in dat je minimaal twee reisdiensten, zoals een vlieg- en treinreis, hebt geboekt voor dezelfde reis of vakantie. In dat geval is de reisorganisator aansprakelijk. ‘De reisleiding moet dan hulp verlenen door essentiële zaken te verstrekken of te vergoeden, zoals toiletartikelen’, aldus de Consumentenbond. 

Heb je alleen een vliegticket geboekt? Dan is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk. Volgens de Rijksoverheid is zij tot een maximum van 1300 euro aansprakelijk bij zoekgeraakte, beschadigde of vertraagde bagage.

  • Stel de luchtvaartmaatschappij of reisaanbieder schriftelijk aansprakelijk.

Om een klacht in te dienen kan je een brief sturen naar de luchtvaartmaatschappij of de reisverstrekker. Radar gaf eerder tips voor het schrijven van een goede klachtenbrief.

Termijnen voor vergoeding

Wil je aanspraak maken op een schadevergoeding bij de luchtvaartmaatschappij? Let er dan op dat je binnen een bepaald termijn, nadat je jouw bagage hebt ontvangen, een partij aansprakelijk moet stellen. De Consumentenbond geeft de volgende termijnen: 

  • Beschadigde bagage: binnen 7 dagen per brief aan de luchtvaartmaatschappij.
  • Vertraagde bagage: binnen 21 dagen per brief aan de luchtvaartmaatschappij. 
  • Kwijtgeraakte bagage: binnen 21 dagen per brief aan de luchtvaartmaatschappij.

Bron: Consumentenbond / ConsuWijzer / Rijksoverheid