Product kapot: wie is verantwoordelijk, verkoper of fabrikant?

Product_kapot_wie_is_verantwoordelijk.jpg

Stel je schaft een gloednieuw product aan, maar uiteindelijk blijkt het niet goed te werken. Je wil een reparatie of je geld terug. Bij wie moet je dan aankloppen, de verkoper of fabrikant?

Hoe lang heb ik garantie?

Om garantie te kunnen claimen, is het belangrijk om eerst te weten wat je rechten zijn. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er in Nederland geen wettelijke termijn voor garantie. De regel is dat een aankoop net zo lang mee hoort te gaan als dat er van het product verwacht mag worden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de prijs, eigenschappen van het product en de informatie die bekend is.  

Eerst aankloppen bij de verkoper

Als een product niet voldoet aan wat je mag verwachten, ga je in eerste instantie altijd eerst terug naar de verkoper. De verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem ligt namelijk bij deze partij. Dit kan de verkoper doen door een reparatie uit te voeren of door de fabrikant inschakelen.

Zelf contact opnemen met de fabrikant?

Ondanks dat de verantwoordelijkheid bij de verkoper ligt, kan het zijn dat deze jou het advies geeft om contact met de fabrikant op te nemen. In principe hoef je dit niet te doen: de verkoper blijft namelijk verantwoordelijk voor de garantie. Wel kan het er in sommige gevallen voor zorgen dat je klacht sneller wordt opgelost. Mocht je ervoor kiezen naar de fabrikant te gaan, laat het dan wel van tevoren weten aan de verkoper.

De verkoper lost het probleem niet op, wat nu?

Het kan zijn dat een verkoper probeert uit te komen onder de verantwoordelijkheid van een product dat niet voldoet. In dit geval kun je proberen dit op te lossen door eerst een brief te schrijven met een verzoek tot vervanging of reparatie. Een voorbeeld geschreven door de Consuwijzer is hier te vinden.

Mocht dit uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat leiden, dan zijn er nog twee opties. Je kunt ervoor kiezen om met de verkoper overeen te komen het product te houden, maar dan wel met korting. Maar als dat niet kan - of je wil dat niet - dan kun je de verkoop laten ontbinden. Ook hiervoor heeft de Consuwijzer een voorbeeldbrief geschreven.

Bron: Consuwijzer