Producten blijven langer goed dan houdbaarheidsdatum
Per Nederlander wordt er per jaar vijftig kilo aan eten weggegooid, omdat het product over de houdbaarheidsdatum is. De Consumentenbond onderzocht de kwaliteit van onder andere sinaasappels, bier en brood die over datum waren voor het Ministerie van Economische Zaken.
Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat producten die ongekoeld bewaard mogen worden, langer goed blijven dan dat de houdbaarheidsdatum vertelt. Driekwart van de proevers vond sinaasappels die veertien maanden over de houdbaarheidsdatum waren nog goed te eten. Maar liefst de helft van de proevers merkte niet eens dat het brood dat ze aten, al tien maanden ingevroren was.
Er is niet alleen onderzoek gedaan naar smaak, ook is gekeken hoeveel bacteriën aanwezig waren. Als een biertje de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, is het nog jarenlang te drinken. Als de houdbaarheidsdatum bereikt is, gaat de kwaliteit misschien achteruit, maar het is niet onveilig voor consumptie. Vlees is daarentegen soms al bedorven voor de houdbaarheidsdatum, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De uitkomst laat zien dat producten vaak onnodig in de prullenbak verdwijnen. We adviseren om producten met een houdbaarheidsdatum die buiten de koelkast houdbaar zijn eerst te proeven voordat je ze weggooit'.
De Consumentenbond heeft ook testen gedaan met conservenblikken die al jarenlang over de houdbaarheidsdatum zijn. Het blijkt dat noodbiscuits uit 1962 wat vreemd ruiken, maar nog prima te eten zijn. Zelfs koffie uit 1945 is nog te drinken, want cafeïne vergaat niet. De Consumentenbond waarschuwt wel bij het openen van zulke oude blikken, om goed te kijken of het blik intact en roestvrij is. Als de verpakking afwijkt, is het beter om geen risico te nemen en het niet te consumeren.
Bron: TROS Radar / Consumentenbond