Proef met inspraak ouders schoolvakanties

Op maximaal tien basisscholen kunnen ouders met leraren zelf afspreken wanneer ze het komende schooljaar met de kinderen vakantie vieren. Dat wil minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs uitproberen in een proef, bevestigde een woordvoerster van de minister woensdag na een bericht in het AD.

De scholen die willen meewerken, kunnen zich nog aanmelden. Voor de zomer wordt bekend welke tien scholen meedoen aan de proef, die begint in het schooljaar 2011-2012 en drie jaar duurt. Dan wordt bekeken of het systeem naar ieders tevredenheid werkt en geen extra kosten met zich meebrengt en wat de effecten op de leerlingen en leraren zijn.

Het idee is dat ouders aan het begin van het schooljaar met de leraren afspreken wanneer hun kinderen vakantie krijgen. Zo kan gecontroleerd worden of ze aan de Leerplichtwet voldoen.

Eind vorig jaar kondigde Van Bijsterveldt al aan dat ze basisscholen de ruimte wil bieden om te experimenteren met flexibele onderwijstijd, waardoor ook vaker tijdens de zomerperiode wordt lesgegeven. 'Ik wil toe naar modern basisonderwijs waar leerlingen elke dag worden uitgedaagd en dat past bij de wensen van moderne gezinnen. Als ouders en scholen in goed overleg de zomerperiode willen gebruiken voor lessen, dan moet dat kunnen mits dat bijdraagt aan de prestaties van leerlingen', stelt ze nu.

Wel moeten de scholen die aan de proef meedoen, zich houden aan de minimale onderwijstijd van 7520 uur in de acht jaar dat de kinderen op school zitten en moet de onderwijstijd evenwichtig over de dagen en het jaar worden verdeeld. Volgens de woordvoerster van de minister wordt binnenkort bekend hoe scholen zich kunnen aanmelden voor de proef.

De woordvoerster wees erop dat al er basisscholen zijn die het hele jaar door onderwijs bieden, ook in de zomervakantie. Zij verwacht dat deze zich sneller zullen aanmelden voor de proef dan scholen die vasthouden aan de standaardvakanties. Het verschil voor de scholen met het ruimere lesaanbod in de proef zal volgens haar zijn dat de uren in de zomervakantie straks wel worden meegeteld in de minimale onderwijstijd dat kinderen op school moeten zitten. Dat is nu niet het geval.

Bron: ANP