Proef met smartphone als ov-chipkaart mislukt

ov-telefoon-inchecken-24-04-2018.jpg

Translink trekt op 15 juni de stekker uit ov-chip mobiel, daardoor is het na die datum niet meer mogelijk in te checken in het ov met je mobiele telefoon. Dat bevestigt Translink na berichtgeving hierover in het AD en Trouw.

De technologie is nog niet solide genoeg om het systeem verder uit te rollen, erkent Translink. De proef heeft 1,2 miljoen euro gekost.

Het systeem werkte direct niet optimaal

Toen ov-chip mobiel eind mei werd geïntroduceerd, waren er direct kwaaltjes in het systeem. Er waren vooral problemen met het registreren en aanmelden. Met name klanten van telecombedrijf KPN hadden hier last van.

Translink stelt dat 8000 gebruikers van ov-chip mobiel juist wel zeer tevreden waren als het inchecken eenmaal werkte. De tien aangesloten vervoersbedrijven en Translink benadrukken dat reizen met mobiel in de toekomst zeker mogelijk wordt. Daarnaast werkt Translink aan een systeem waarbij het mogelijk wordt om met de bankpas in en uit te checken en met QR-codes.Update 25 april 2018, 11:21 uur:

'Mobiel inchecken niet definitief voorbij'

Het stoppen van de proef met de ov-chip mobiel betekent nog niet het definitieve einde voor het betalen met de mobiele telefoon in het openbaar vervoer. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag.

'We gaan zeker niet stoppen met het nadenken over mobiel betalen in het ov. Deze test is gestopt. Dat gebeurt wel eens bij een test , maar we gaan door', aldus de bewindsvrouw. Ze wil blijven werken aan een makkelijk betaalsysteem voor het ov en betalen met je mobiel ligt dan 'hartstikke voor de hand'.

In de Tweede Kamer hebben D66 en 50PLUS samen vragen gesteld over de kwestie. D66'er Rob Jetten vindt het 'een aanfluiting dat het Translink, Vodafone en KPN niet lukt om met je mobiele telefoon in te checken bij het ov'.

Bron: ANP / AD / Trouw