Promovendum laat klanten opdraaien voor contra-expertise bij schade

sad-insurance-29-05-2018.jpg

Verzekeraar National Academic en zijn intermediair Promovendum laten hun klanten zelf opdraaien voor de kosten van een contra-expertise bij schade. Daarmee overtreden ze de wet, stelt de Consumentenbond. De bond heeft toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevraagd onderzoek te doen naar de verzekeraars.

Ook accepteren de twee schadeverzekeraars soms het rapport van een door de klant ingeschakelde externe expert niet, wat tegen de richtlijn van het Verbond van Verzekeraars ingaat. Bij dat koepelorgaan is zowel Promovendum als National Academic niet aangesloten.

Verzekeraars mogen geen vergoedingen voor een contra-expert weigeren

Volgens de wet komen de redelijke kosten die worden gemaakt om schade vast te stellen, ten laste van de verzekeraar. Verzekeraars mogen niet zomaar een vergoeding voor een contra-expert weigeren. Toch blijkt uit signalen die bij de Consumentenbond binnen zijn gekomen dat ze dat soms wel doen.

Zo stelde Promovendum de waterschade van een verzekerde ondanks de reparatienota's 1300 euro lager vast dan de werkelijke herstelkosten. Het schaderapport van een contra-expert, die op een veel hoger bedrag uitkwam, is genegeerd. Bovendien zijn de kosten van die expert (1000 euro) niet vergoed.

Vergoeding valt vaak lager uit dan wat verzekerde betaalt

De meeste andere auto- en woonverzekeraars vergoeden een contra-expertise wel, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Doorgaans vergoeden ze dan echter het bedrag dat ze zelf aan een expert betalen, maar dat valt vrijwel altijd lager uit dan wat een verzekerde betaalt, stelt de bond.

Promovendum liet aan de Consumentenbond weten geen regels te overtreden. Wel stelt het bedrijf zijn voorwaarden 'opnieuw te gaan beoordelen'.

Bron: ANP / Consumentenbond