background branding

Providers en webshops plaatsen misleidende advertenties

online-aanbieding-misleiding-door-providers_780.jpg

Telecomproviders en webshops hebben recent nog tal van misleidende advertenties geplaatst, terwijl dit tegenwoordig niet meer mag. Daar is RTL Nieuws achter gekomen op basis van eigen onderzoek.

Het ging bijvoorbeeld om reclame voor een iPhone X, die maar 216 euro zou kosten. Daarbij werd dan niet vermeld dat je bij duurdere toestellen een lening afsluit en daarmee een BKR-registratie krijgt. Er had dus een duidelijke waarschuwing bij moeten staan: 'Geld lenen kost geld'.

Advertenties na melding offline

Onder andere Vodafone, T-Mobile en KPN plaatsen dergelijke advertenties op Google Shopping. Een woordvoerster van KPN bevestigde aan het ANP dat de betreffende advertenties na melding door RTL inmiddels offline zijn gehaald.

De andere providers lieten de nieuwszender al weten een soortgelijke ingreep te hebben gedaan, de advertenties aan te passen of de situatie te onderzoeken. Google wilde tegenover RTL niet reageren. De internetreus vecht ook nog een Europese boete van 2,4 miljard euro aan, die het bedrijf kreeg omdat het de advertenties van Google Shopping voortrekt bij zoekopdrachten.

Bron: ANP