Publieke laadpalen

Elektrisch rijden neemt een grote vlucht. Langzaam maar zeker stappen steeds meer bestuurders over op een hybride of volledig elektrisch voertuig. Wat kost het laden van de accu van zo'n e-auto eigenlijk?

Het kan zijn dat je bij de ene laadpaal 20 eurocent per kWh betaalt en bij de andere 1,10 euro. Waar zit dat grote verschil in en waarom zie je niet direct bij het laden wat de prijs per kWh is?Bekijk de livestream over e-auto's met techexpert Sander van der Heide.

Het elektrisch rijden neemt een grote vlucht. Langzaam maar zeker stappen steeds meer bestuurders over op een hybride of volledig elektrisch voertuig. De aanschafprijzen worden gesubsidieerd en dalen gestaag. En je bent eindelijk af van die absurde brandstofprijzen. Maar wat kost het laden van de accu van zo'n e-auto eigenlijk? En hoe kom je daarachter?

Als je benzine tankt, dan weet je precies hoeveel je per liter moet betalen. Waarom staat bij openbare laadpalen voor elektrische auto's geen prijs aangegeven? Er zit ontzettend veel verschil in de tarieven per laadpaal, per leverancier en per exploitant van de palen. Daardoor zien consumenten door de bomen het bos niet meer.

Hoe werkt elektrisch laden?

Om te kunnen laden heb je een elektrische aangedreven auto, een oplaadpaal, een elektrische laadpas en een kabel nodig. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen om het elektrisch laden nog makkelijker te maken. Wanneer je een elektrische auto hebt, kun je gebruik maken van een app voor de iPhone waar alle oplaadlocaties in staan opgeslagen. Ook bestaat er een Layar-app. Met deze app kun je met de camera van je iPhone in de omgeving rondkijken en zie je gelijk waar in de buurt een oplaadpaal staat.

Hoe snel je elektrische auto oplaadt is afhankelijk van hoe leeg je accu is en hoe snel jouw auto kan laden. Wanneer je de auto thuis oplaadt met een 220V-aansluiting moet je ongeveer rekenen op 8 uur aan laadtijd. Bij een oplaadpunt zal dit ongeveer 2 uur duren. Wanneer je gebruik maakt van een snellaadpaal moet je met 30 minuten weer helemaal geladen zijn.

Wat betaal je?

Om de prijs van elektrisch laden te duiden, moet je allereerst onderscheid maken tussen de exploitant van de laadpaal en de leverancier van de stroom. De exploitant vraagt een bepaald bedrag voor het gebruik van de laadpaal. Sommige - maar niet alle - stroomleveranciers vragen daarbovenop nog weer een bedrag. Dus daar ontstaan de eerste verschillen.

Binnen de grote gemeentes vallen de verschillen wel mee, zij hebben namelijk een vastgestelde prijs. De kleinere gemeentes niet. Die maken gebruik van vier verschillende manieren om de prijs te bepalen:

-    kWh-prijs

-    Starttarief

-    Uurprijs

-    Abonnementskosten laadpas

Er is totale willekeur in welke gemeente / exploitant / leverancier welke regels hanteert. Het kan dus zijn dat je bij de ene laadpaal een hoger tarief betaalt dan bij de laadpaal die 200 meter verderop staat. De prijzen verschillen van 20 cent tot een paar euro per kWh, en soms betaal je een starttarief. Maar nergens staan die prijzen op voorhand vermeld. Je weet dus pas wat je betaalt als je je auto aansluit. Een aantal leveranciers heeft een app waar ze informatie over de prijs geven. Die kan je in de gaten houden, maar ook van die informatie kan je niet helemaal op aan.

Veel bedrijven pikken een graantje mee

Door het grote aantal partijen op de markt is de opbouw van de kosten die je betaalt voor het elektrisch laden zeer diffuus. Er komen veel verschillende bedrijven bij kijken, die allemaal van een oplaadbeurt willen verdienen. Ter illustratie van het aantal bedrijven, het onderstaande voorbeeld.

Elke elektrische rijder heeft een abonnement bij een provider. Bijvoorbeeld The New Motion. Voor dat abonnement betaal je vaste, maandelijkse kosten. Op je telefoon kun je een app installeren waarmee je laadstations in de buurt kunt vinden. De app, Smoov, is gratis, maar indirect betaal je aan de provider die hem heeft gemaakt. In dit geval is dat Allego, een bedrijf dat zich heeft toegelegd op het opladen van elektrische auto's. Vind je nu een laadpaal van Allego, dan kan die staan op een station van Mistergreen; de exploitant. Deze faciliteit wordt gesponsord of gesubsidieerd door de Nederlandse Energiemaatschappij. De stroom waarmee je je accu daadwerkelijk oplaadt, wordt geleverd door energiebedrijf Vandebron.

Al deze partijen zijn overigens inwisselbaar voor concurrerende bedrijven. En allemaal moeten ze een graantje meepikken uit deze transactie die de consument betaalt. De optelsom van al deze kosten bepaalt het bedrag dat je uiteindelijk terugziet op je factuur.

Forumreacties

17
  • Door Radar

Waarom ben je bij de ene laadpaal voor elektrische auto's 20 cent, en bij de andere 1,10 euro per kWh kwijt? En waarom zie je de prijs niet direct? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/24-10-2016/publieke-laadpalen/ Maandag 24 oktober in Radar, 20:30 uur bij de AVROTROS op NPO 1

  • Door witte angora

Waarom ben je bij de ene laadpaal voor elektrische auto's 20 cent, en bij de andere 1,10 euro per kWh kwijt? En waarom zie je de prijs niet direct? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/24-10-2016/publieke-laadpalen/ Maandag 24 oktober in Radar, 20:30 uur bij de AVROTROS op NPO 1
Vreemd, alleen door op 'quote' in de OP te drukken kon ik reageren, anders niet... Inhoudelijk: Die 20 cent is natuurlijk alleen de stroom. Maar ik kan me indenken dat de eigenaar van die paal ook een vergoeding van die kosten wil hebben. Dat lijkt me althans wel zo redelijk. Maar ik zal het vast wel mis hebben, anders werd het niet in het programma behandeld.

  • Door Not logged in