Puppyhandel - Reactie Marktplaats

22032021 Marktplaats.jpeg

Statement Marktplaats

Marktplaats wil haar bezoekers de kans bieden alles wat legaal verhandeld mag worden op een prettige, veilige en verantwoorde manier te kopen of verkopen via het platform. Tegelijkertijd doet Marktplaats er alles aan om misbruik van het platform te voorkomen. De dierencategorie op Marktplaats voorziet in de behoefte van een grote groep gebruikers. Zo vinden veel dieren een goed en liefdevol thuis. Helaas is er ook een kleine groep gebruikers die probeert misbruik te maken van het platform. Dit heeft onze nadrukkelijke aandacht. Omdat Marktplaats een breed handelsplatform (2,1 miljoen bezoekers per dag, 1.600 verschillende categorieën) is, werken we hierin nauw samen met experts en instanties op het gebied van dieren, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarnaast zijn we voortdurend in gesprek met instanties (waaronder NGO’s) om mogelijke foute advertenties en/of aanbieders te blokkeren, waar mogelijk te ondersteunen bij onderzoeken naar verdachte aanbieders en het nog beter voorlichten van onze gebruikers. Met behulp van de NVWA houden we de ontwikkelingen op dit gebied voortdurend in de gaten.

Bij de aanschaf van een huisdier moet het startpunt altijd goede voorlichting zijn. Marktplaats werkt daarom voortdurend aan het goed voorlichten van haar bezoekers, voordat zij starten met hun zoektocht naar een huisdier. Via onze voorlichtingspagina's op het platform informeren we onze gebruikers met gerichte informatie, richtlijnen en tips bij het aanschaffen van een dier om ervoor te zorgen dat zij beter weten aan welke regels ze moeten voldoen en waar ze op moeten letten voor, tijdens en na het aanschaffen van een huisdier. Deze pagina’s hebben we samengesteld en houden we up-to-date in nauw overleg met de bevoegde instanties zoals de NVWA, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het LICG. Deze informatie bieden we vervolgens op zoveel mogelijk plekken en momenten aan in het zoek- en koopproces op Marktplaats aan potentiële (ver-)kopers. Onder andere bij het plaatsen van advertenties, bij de advertenties zelf én in de chat tussen gebruikers tijdens het kopen of verkopen van een dier.

De regels rondom het aanbieden van verschillende soorten honden kunnen in Nederland en daarbuiten enorm verschillen. Alle meldingen over advertenties, ook die met betrekking tot honden en andere dieren, worden altijd  door ons serviceteam onderzocht. Om goed te kunnen  beoordelen of gemelde advertenties aan geldige wet- en regelgeving voldoen, vragen we bij twijfel advies van de NVWA, een vast onderdeel van onze samenwerking. Als zij een advertentie als onrechtmatig bestempelen, wordt deze direct door ons serviceteam verwijderd. Andersom werkt dat ook zo: de NVWA meldt bij Marktplaats ook proactief advertenties die in overtreding zijn, waarna deze worden verwijderd. Tevens hebben we afgelopen jaar in overleg met de NVWA de honden- en kattencategorie op Marktplaats betaald gemaakt, waarbij de betaalgegevens gebruikt kunnen worden om mogelijk foute aanbieders beter en sneller op te sporen.

Statement vervolgvragen

Het melden van een advertentie is op Marktplaats zeer eenvoudig. Elke advertentie heeft een 'Meld aan Marktplaats'-knop bij de advertentie staan, elke advertentie op Marktplaats kan zo heel laagdrempelig door elke gebruiker (ook als deze niet is ingelogd) worden gemeld. Bij het doen van een melding kan de gebruiker aangeven  wat er niet aan de advertentie klopt (zie screenshot hieronder). Dit kan onder andere zijn dat de advertentie in de verkeerde categorie is geplaatst, dubbel geplaatst is, in strijd is met de regels of dat de adverteerder verdacht is volgens de melder. Elke gemelde advertentie wordt door ons Serviceteam bekeken. De meldingen die gaan over het ‘in strijd zijn met de regels’ en ‘verdachte adverteerders’ worden met voorrang bekeken. De meldingen van de NVWA worden automatisch met voorrang behandeld. Op basis van de informatie in de advertentie wordt de beoordeling gemaakt of deze in overtreding is (van wet- en regelgeving en/of de voorwaarden van Marktplaats) en vervolgens besloten wat er met de advertentie en/of de verkoper moet gebeuren. Het Serviceteam kan besluiten de advertentie te verwijderen maar bijvoorbeeld ook de expertise in te roepen  van onze overheidspartners zoals de NVWA. Elke advertentie wordt op een case-by-case basis beoordeeld. Als blijkt uit deze beoordeling dat hetzelfde account meerdere malen dezelfde overtreding pleegt dan kan deze geblokkeerd worden.

Marktplaats is bekend met de gemelde advertenties van de Stichting Dier & Recht en heeft ook meerdere malen met de Dier & Recht hierover gesproken. Op basis van de informatie in de gemelde advertenties kon het Serviceteam van Marktplaats niet bepalen dat de advertenties onrechtmatig waren. Marktplaats heeft vervolgens deze advertenties aan de NVWA voorgelegd. Ook de NVWA kon op basis van wat in de advertenties stond niet bepalen of deze in strijd met de wet waren. Een aantal van de advertenties was niet in de juiste categorie geplaatst en zijn om deze reden verwijderd. Een aantal van deze advertenties is door de aanbieders zelf verwijderd. De andere advertenties zijn blijven staan. Wij hebben Dier & Recht hiervan op de hoogte gebracht.

Marktplaats heeft over het jaar 2020 gemiddeld 107 meldingen per maand gekregen van gebruikers over mogelijk verdachte advertenties in de honden- en kattencategorie. In 2021 hebben we tot nu toe gemiddeld 81 meldingen per maand gekregen. In 2020 heeft Marktplaats gemiddeld 900 advertenties per maand in de honden- en kattencategorie verwijderd en in 2021 blijft dit aantal ongeveer gelijk. De verwijdere advertenties zijn zowel verwijderingen vanwege meldingen over verdacht gedrag als meldingen over advertenties die in een verkeerde categorie of dubbel zijn geplaatst.

Dagelijks worden er in totaal 350.000 nieuwe advertenties per dag op Marktplaats geplaatst en te allen tijde staan er ongeveer 13 miljoen advertenties live op het platform.