Quinoa binnenkort van Nederlandse bodem

Quinoa komt binnenkort ook van Nederlandse bodem. Het zogenaamde 'superfood' komt nu vooral uit Bolivia en Peru, waar de vraag nauwelijks kan worden bijgehouden. Nu is er een ras gevonden dat ook in Nederland kan groeien. Dit staat in de Volkskrant van gisteren.

Quinoa is een zaad dat in korte tijd enorm populair is geworden in de westerse wereld, dankzij de hoge voedingswaarde: het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Ook de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, is overtuigd van de positieve eigenschappen van quinoa. Zo riep de organisatie 2013 uit tot 'Jaar van de Quinoa'.Prijsstijging

De grote opmars van het voedingsmiddel maakt dat het aanbod achterblijft bij de vraag. Wie op zoek gaat in de winkel, stuit steeds vaker op lege schappen. Aan de quionoa die nog wel te vinden is, hangt vanwege het tekort een prijskaartje dat de afgelopen tijd explosief is gestegen. Bij biologische supermarkt EkoPlaza kost een pak van een halve kilo inmiddels 6,95 euro, tegenover 3,99 euro een paar maanden geleden.

De prijsstijging is ook voelbaar in Bolivia en Peru, waar 92 procent van de wereldwijde quinoa-oogst vandaan komt. De exportcijfers van deze landen zijn verveelvoudigd door de populairiteit van het zaad. Hoewel dit financiële groei met zich meebrengt, zit er ook een keerzijde aan. Door vercommercialisering is het waarschijnlijk dat kleine boeren steeds minder van de groeiende export profiteren. Daarnaast is quinoa voor een groot gedeelte van de bevolding niet meer te betalen; zij stappen noodgedwongen over op voedingsmiddelen met een lagere voedingswaarde, zoals brood en rijst.Verwant aan Nederlands onkruid

Nu heeft de Universiteit van Wageningen onderzocht of quinoa ook in Nederland zou kunnen groeien. De uitkomst wijst uit dat het ras dat in Bolivia en Peru groeit niet geschikt is, maar dat er wel een ras is dat het hier prima kan doen. Quinoa blijkt namelijk verwant te zijn aan van de meest bekende Nederlandse onkruidsoorten: wilde melde.

In totaal vonden onderzoekers van de Universiteit van Wageningen drie quinoarassen die op Nederlandse zandgrond of ontwaterde kleigrond kunnen groeien. De licentie van de rassen is door het Franse bedrijf Abbottagra gekocht. Naast Frankrijk en Nederland gaan ook Duitsland, België, Groot-Brittannië en Chili met deze rassen aan de slag.

Dit jaar zaaien tien Nederlandse boeren quiona, waar naar verwachting zestigduizend kilo uit voortkomt. De verwachting is dat het aantal met quinoa ingezaaide hectares de komende vijf jaar flink groeit. De van Nederlandse bodem afkomstige quinoa is overigens niet biologisch.

Bron: de Volkskrant