Rabobank Certificaathouders boos op de Rabobank

Beleggers in Rabobank Certificaten zijn boos dat ze geen 6,5 procent dividenduitkering krijgen. De bank schrapt voor drie kwartalen de uitbetaling.
De Rabobank Certificaten zijn certificaten van participaties zonder einddatum (ze worden nooit afgelost) en zijn uitgegeven door de Rabobank. De certificaten zijn verhandelbaar op de Amsterdamse beurs AEX.
Op dinsdagavond 30 juni wil de Rabobank om 20.00 uur op hun hoofdkantoor een vergadering houden (tenminste als het qua cononavirus veilig en verantwoord is) voor Rabobank certificaathouders. Aanmelden voor de vergadering kan volgens de Rabobank vanaf maandag 8 juni 2020. De oproepadvertentie met daarin het registratieproces wordt tegen die tijd gepubliceerd in het Financieele Dagblad en de Telegraaf.
Geen 6,5 procent uitkering
Beleggers investeren in de Rabobank, een coöperatieve bank met leden in plaats van aandeelhouders. Vier keer per jaar krijgen de leden in totaal zo’n 6,5% dividend uitgekeerd. En nu heeft de bank op 29 maart laten weten op 29 maart, 29 juni en 29 september 2020 geen uitbetaling te doen. Op het Radarforum reacties van boze beleggers.
Ook kreeg Radar mail van mensen die hun pensioen aanvullen met de periodieke uitkering die nu ineens wegvalt. De bank heeft volgens hun voorwaarden het recht om de uitkering te schrappen.
Waarde flink gedaald
Er zijn 297,9 miljoen certificaten uitgegeven en de nominale waarde van een certificaat is 25 euro. De kwartaalvergoeding is minimaal een vast bedrag van 0,40625 euro per drie maanden. Op jaarbasis is dat 1,625 euro per certificaat. Het dividend wordt in 4 kwartalen uitgekeerd.
De waarde van deze certificaten is door de coronacrisis flink gedaald. Sinds de introductie in 2014 staat de waarde vandaag rond 98 procent. Voor de coronacrisis was dat ruim 130 procent. Staat de notering op 100 procent dan is de waarde 25 euro. Bij een koers van 110 procent is de waarde van het certificaat (110 procent x 25 euro) 27,50 euro.
Achtergesteld beleggingsproduct
Een Rabobank Certificaat is een diep achtergesteld beleggingsproduct. Als de bank failliet gaat, sta je helemaal achteraan de rij van schuldeisers dus met lege handen. Toch schatten beleggers de kans dat een systeembank als de Rabobank omvalt als zeer klein. Tijdens de bankencrisis in 2008 sprong de Nederlandse overheid bij om ABN Amro (Fortis), ING, Aegon en SNS Bank te redden. Er werd ruim 32 miljard euro geleend aan de financiële instellingen. De kans dat de Rabobank omvalt is klein en daarom zijn de Rabo-certificaten een populair beleggingsproduct en de dividenduitkering is hoog.
Aanbeveling ECB
De Rabobank zegt niet anders te kunnen dan gehoor te geven aan de aanbeveling van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) aan banken om geen dividend te betalen tot tenminste oktober 2020. De aanleiding is de coronacrisis. Dat schrijft de Rabobank in een persbericht op 29 maart.
'De ECB heeft vrijdag 27 maart 2020 banken opgeroepen om gedurende de COVID-19 pandemie hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten (ECB/2020/19). De ECB vindt het van essentieel belang dat banken hun kapitaal in stand houden om zo in deze onzekere tijden de economie te kunnen blijven ondersteunen. De ECB verwacht daarom dat banken afzien van dividenduitkeringen over 2019 en 2020 tot tenminste 1 oktober 2020, zodat banken huishoudens, het MKB en grote bedrijven kunnen blijven ondersteunen.'
Ook is onzeker wat er na 1 oktober gaat gebeuren. 'Tegen die tijd zal Rabobank volledig discretionair een besluit nemen over de betaling op de Rabobank Certificaten, die nihil, lager of hoger dan voorheen kan zijn.'
363 miljoen euro
Ook ABN Amro en ING Bank keren op basis van de ECB-aanbeveling op dit moment geen dividend uit aan hun aandeelhouders. Volgens beleggingswebsite IEX zou de Rabobank de drie overgeslagen betalingen zo’n €363 miljoen schelen. Inmiddels hebben zich 3500 boze beleggers bij IEX aangemeld.
VEB schreef brief aan Rabobank
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is ook kritisch op de Rabobank en schreef een brief naar de bank.
'De VEB blijft zich hard maken voor de uitkering van de gemiste vergoeding en zal daarom zo snel als de huidige crisis het toelaat in overleg treden met de Rabobank.' Er is echter geen plicht om deze uitkering in te halen. Dus weinig kans dat de beleggers hun gemiste dividenduitkering alsnog terug zien. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) schreef een artikel met zes vragen over het Rabobank Certificaat.
De VEB vraagt aan de Rabobank om te overwegen beleggers te compenseren die (relatief) kort voor het schrappen van de coupon certificaten hebben gekocht. 'Zij hebben stukken gekocht met de verwachting couponbetalingen te krijgen, maar hebben daar niet of nauwelijks van mogen genieten.'