"Rabobank stuurt aan op confrontatie met klanten"
Belangenorganisaties laken weigerachtige houding bank
De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) nemen geen genoegen met de weigering van Rabobank om collectief overleg te voeren over de klachten van klanten met een OpMaat Hypotheek over misleiding bij het afsluiten van dit product. Uit dossieronderzoek blijkt dat Rabobank klachten over de tot december 2006 gehanteerde offerte en brochure afwijst. Niet alleen collectief, maar ook individueel. De organisaties zullen daarom op korte termijn enkele voorbeeldzaken voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Mogelijk wordt ook een procedure gestart bij de rechter om de offerte en brochure misleidend en daarmee onrechtmatig te laten verklaren ten opzichte van alle klanten die op basis daarvan een OpMaat Hypotheek hebben afgesloten. De organisaties roepen OpMaat klanten op waakzaam te zijn bij het voeren van zgn. 'onderhoudsgesprekken' met Rabobank en om daarbij géén rechten prijs te geven. Op de website www.woekerpolisclaim.nl staan tips voor OpMaat klanten voor het voeren van een dergelijk onderhoudsgesprek.
Rabobank stelt dat zij in 'onderhoudsgesprekken' met de klant aan een oplossing werkt. De belangenorganisaties vinden deze stelling suggestief, en mogelijk zelfs misleidend. Uit dossieronderzoek blijkt dat in deze gesprekken doorgaans uitsluitend wordt gesproken over aanpassing van de OpMaat Hypotheek voor de toekomst, maar níet over vergoeding van de al geleden schade. Aanpassing van de OpMaat Hyptheek leidt bovendien in veel gevallen tot hogere maandlasten, verslechtering van de risicodekking in de verzekering of andere financiële nadelen. De klant 'betaalt' hierdoor feitelijk zélf voor de door Rabobank voorgestelde 'oplossing'. Bovendien betreft het hier mogelijkheden die de klant nu ook al heeft. Van enige concessie van Rabobank is geen sprake.
"Klanten denken soms ten onrechte dat het probleem wordt opgelost door aanpassing van de hypotheek als hierdoor het (verwachte) eindkapitaal toeneemt. Hieraan hangt echter vaak ook een prijskaartje in de vorm van hogere premies, minder risicodekking of eenmalige extra afkoop- en afsluitkosten, of de risico's nemen toe doordat met hogere voorbeeldrendementen wordt gewerkt. De al geleden schade kan alleen worden vergoed indien Rabobank de opgelopen tekorten feitelijk aanzuivert door bijstorting op de polis van de klant. Aanpassing van de hypotheek zonder bijstorting is dan ook goeddeels een sigaar uit eigen doos ofwel een schijnoplossing.", stelt Jeroen Wendelgelst, voorzitter van WPC. Hij verwacht dat veel klanten hier geen genoegen mee nemen, en naast aanpassing van hun hypotheek óók aanspraak blijven maken op vergoeding van de geleden verliezen. Klanten worden opgeroepen een klachtbrief aan te sturen en Rabobank te vragen hier apart per brief op te reageren, en niet in het onderhoudsgesprek. "Zo wordt voorkomen dat zaken door elkaar gaan lopen en dat de klant tijdens het gesprek zijn juridische positie onbedoeld verzwakt."
Bron: Stichting Woekerpolisclaim