Rabobank waarschuwt voor neptelefoontjes van oplichters

14102020rabo.jpg

Er zijn momenteel oplichters actief die Rabobank-klanten bellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. Rabobank waarschuwt via de app en hun website voor deze telefoontjes. De oplichters zouden vragen om je geld veilig te stellen. 'Trap hier niet in en hang op!', aldus de bank.

Deze truc wordt overigens ook uitgevoerd uit naam van andere banken. De onderstaande informatie kan dus ook interessant zijn als je bij een andere bank een rekening hebt.

Slimme truc

De oplichters maken gebruik van een slimme truc. Hierdoor kunnen ze hun telefonische identiteit aanpassen, waardoor het lijkt alsof de bank daadwerkelijk belt. Tijdens een telefoongesprek vraagt de oplichter of de klant geld kan overmaken naar een kluisrekening, omdat er zogenaamd verdachte activiteiten op de rekening zouden plaatsvinden. Deze manier van fraude staat bekend als spoofing en komt tegenwoordig regelmatig voor.

Je kunt ook een sms-bericht ontvangen

Het is goed om te weten dat de criminelen ook sms-berichten versturen om geloofwaardiger over te komen. De Rabobank meldt het volgende hierover: 'Tijdens het telefoongesprek kan het zijn dat je een sms van de oplichter krijgt, waarin staat dat je nu geholpen wordt door medewerker X van de Rabobank. Dit alles om de geloofwaardigheid te verhogen. De crimineel heeft de contactgegevens van de klant eerder, via bijvoorbeeld een phishingmail, WhatsApp of Marktplaats, verkregen. Geef nóóit je registratie-, inlog- of pincode af en doe telefonisch op verzoek ook geen overboekingen. Vertrouw je het niet? Hang dan op.'

Voor meer informatie kun je de website van de Rabobank raadplegen.