background branding

Radar checkt: 1600 euro voor naamswijziging bij Vueling

Je staat bij de balie op het vliegveld met je kinderen, kleinkinderen en een heleboel koffers. Klaar om in te checken. Lekker een weekje naar de zon. Maar dan krijg je opeens te horen dat je tickets niet geldig zijn. 'Dan schrik je wel', aldus Ria Oostindiën.

Sommige namen van haar familie staan niet volledig, maar alleen met initialen op het ticket. Voordat de reis kan beginnen moet het gezelschap de tickets wijzigen. Dat blijkt niet goedkoop. Om hoeveel gaat het? Wat zijn de verschillen tussen de vliegtuigmaatschappijen en waarom zijn de kosten zo hoog? Verslaggever Fons Hendriks zoekt het uit in Radar Checkt.

We moesten maar liefst 1620 euro bijbetalen voor naamswijzigingen
Vuelingklant Ria Oostindiën

Eind oktober gaat het echtpaar Oostindiën met zoon, schoondochter en twee kleinkinderen naar het Canarische eiland Fuerteventura. De zoon van het stel heeft de tickets online geboekt en online ingecheckt. Het gezelschap krijgt bij de balie te horen dat de tickets niet geldig zijn en aangepast moeten worden. 'We hadden al 2409,88 euro voor de tickets betaald. Om de namen te laten wijzigen moesten we maar liefst 1620 euro bijbetalen. Dus kostten de tickets in totaal 4029 euro', zegt Ria Oostindiën. 'We hebben tijdens de boeking helemaal geen waarschuwing gekregen dat de namen niet juist waren ingevuld. Gelukkig konden we ter plekke het geld pinnen, want anders was het einde vakantie. Dat wilden we de kinderen niet aandoen'.  De familie besluit desondanks van de vakantie te genieten en bij thuiskomst te kijken of ze nog iets terug kunnen krijgen. Helaas krijgen ze het Spaanse Vueling niet te pakken en kunnen consumentenorganisaties niks voor ze doen. Ook bij hun reisverzekering kunnen ze het hoge bedrag niet declareren. 

Lees / luister ook: Bagage kwijt: waar heb je recht op en wat moet je doen?

Uiteenlopende tarieven bij vliegtuigmaatschappijen

Wettelijk gezien mogen vliegtuigmaatschappijen extra kosten in rekening brengen bij een naamswijziging. Je zou zeggen dat het om een kleine administratieve aanpassing gaat, maar maatschappijen zoals de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling rekenen hier zeer hoge tarieven voor. De bedragen die voor de wijzing in rekening worden gebracht blijken erg uiteen te lopen. Sommige maatschappijen rekenen zelfs helemaal geen kosten. De Consumentbond heeft hier begin 2018 onderzoek naar gedaan.

Vueling rekent 50 euro plus het tariefverschil. Het tariefverschil is het verschil tussen de prijs die jij betaald hebt tijdens het boeken, en de prijs van het ticket op het moment van de naamswijziging.

Dat kan dus aardig oplopen, zoals in het geval van de familie Oostindiën. Hoe zit dat voor iedere maatschappij? Check dit overzicht van de Consumentenbond:

Air France, Flybe, KLM en Transavia: gratis
TUI Fly: 27 euro
Corendon: 30 euro
Emirates: 40 euro
Wizz Air: 45 euro
Vueling: 50 + het tariefverschil
Norwegian Airlines: 55/80 euro
EasyJet: 65 euro
Ryanair: 115 euro
Turkish Airlines: Nieuw ticket kopen

Lees ook: 10 tips voor een goedkopere vliegvakantie

Herziening passagiersrecht

Eva Calvelo Muino van het Europees Consumenten Centrum (ECC) hoopt dat dit gaat veranderen door een herziening van het passagiersrecht. 'Wij hopen dat vliegtuigmaatschappijen daardoor in de toekomst vrijwel geen administratiekosten voor dit soort kleine correcties meer kunnen doorberekenen', aldus Calvelo Muino. Mogelijk zouden vliegmaatschappijen wel iets meer kunnen doen om de klant erop te wijzen dat de naam niet goed is opgeschreven, als je bijvoorbeeld alleen een initiaal invult in plaats van een volledige naam. Maar tot die tijd moet je als je online een vliegticket boekt nog steeds goed op letten dat je je naam precies hetzelfde opschrijft als in je paspoort.

Lees ook: Vueling rekent torenhoge wijzigingskosten

Forumreacties

26
  • Door Radar

Je staat bij de balie op het vliegveld met je kinderen, kleinkinderen en een heleboel koffers. Klaar om in te checken. Lekker een weekje naar de zon. Maar dan krijg je opeens te horen dat je tickets niet geldig zijn. 'Dan schrik je wel', aldus Ria Oostindiën. Sommige namen van haar familie staan niet volledig, maar alleen met initialen op het ticket. Voordat de reis kan beginnen moet het gezelschap de tickets wijzigen. Dat blijkt niet goedkoop. Om hoeveel gaat het? Wat zijn de verschillen tussen de vliegtuigmaatschappijen en waarom zijn de kosten zo hoog? ​​​​​​​ Maandag 14 januari 2019 in Radar

  • Door Theotrucker

Tja dan, als je echt zulke fouten maakt ga dan naar een reisbureau en laat die ook € 25 verdienen. Dan gebeurt zoiets nooit.

  • Door renewouters

En hoeveel is "sommige namen"??? Zoals het er nu staat is het eerder clickbait.