background branding

Radar checkt: ClearMind

ClearMind verbetert concentratie, het geheugen en zorgt voor meer innerlijke rust - althans, dat beweert de verpakking. Het middel is te gebruiken door volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar. Bioloog Arno Hazekamp en farmacoloog Renger Witkamp hebben ernstige twijfels bij het gebruik van ClearMind voor kinderen.

Het is een middel waar onder andere mensen met ADHD baat bij zouden hebben en bevat CBD, afkomstig uit de cannabisplant. Het bevat ook een hoog percentage alcohol. Volgens Hazekamp krijgt een kind van 12 jaar een half biertje per dag voorgeschreven, als je je houdt aan de dosering op de verpakking. 'Dit is ontoelaatbaar’, aldus farmacoloog Witkamp. 'Daarnaast zijn er geen aanwijsbare feiten die de claims van ClearMind kunnen verifiëren. Dus waarom mag dit product nog verkocht worden?'

'Niet bewust van de gevaren'

Fons neemt contact op met de producent van ClearMind. Die is zich naar eigen zeggen niet bewust van de gevaren van zijn product en stuurt een certificaat op als bewijs van de heilzame werking.

Gecertificeercd onderzoek uit de VS zorgt ook niet voor het wegnemen van de twijfels over de heilzame werking van ClearMind. Bioloog Hazekamp benadrukt dat onderzoeken naar de werking van CBD in de Verenigde Staten niet officieel zijn, omdat het in daar verboden is om medicinaal onderzoek te doen naar deze stof uit de cannabisplant. Daardoor zouden commerciële laboratoria, die zich niet houden aan officiële onderzoeksmethoden, de onderzoeksresultaten gemakkelijk kunnen manipuleren in het belang van de producent.

 De NVWA doet geen uitspraken en wacht eigen onderzoek af. ClearMind mag ondertussen geen reclame meer maken van de Reclame Code Commissie, na een klacht van een consument.