Radar Checkt! Door BeursFlits in een flits van je beleggingsgeld af
Sparen levert amper of geen rendement op, dus mensen gaan op zoek naar lucratieve beleggingen. Wie wil er nou niet veel winst maken! BeursFlits schermt met een 'ongekend rendement van 590%'. De belegger die instapt verliest vooral zijn geld en BeursFlits vult zijn zakken.
Via de website van BeursFlits kun je voor 599 euro een jaarabonnement afsluiten om dagelijks beurssignalen te krijgen en automatisch te handelen. Volgens eigen zeggen krijg je: 'een duidelijke video met de ins- en outs van de AEX'. ' Ze schrijven verder: 'De analisten van BeursFlits maken gebruik van een hypermoderne algoritme wat wordt gecombineerd met 35 jaar beurservaring. Kortom, bij BeursFlits heeft u een bewezen strategie en maakt u kans op een zeer mooi rendement.' BeursFlits laat zich niet leiden door emotie maar door een algoritme en ze beweren uiterst succesvol te zijn: 'Met een inleg van 5000 euro, zou je 'een ongekend rendement maken van 590%.
Aangifte van oplichting
Khaleel Sikkema belegt al een poosje en sluit in juli 2020 zo'n abonnement af voor 599 euro. Hij wil graag gebruik maken van hun aanbod voor automatisch traden, software om automatisch te handelen. Na het overmaken van het geld, krijgt hij een mail dat hij via het Cypriotische beleggingsplatform FXPN kan autotraden, maar de software werkt niet. Khaleel zegt: 'Bij mij gebeurde dus helemaal niets, terwijl er twee, drie dagen achter elkaar heel veel winst was. Die software was dusdanig slecht dat het niet reageerde op de winst van koopsignalen.' Daarom wilde hij zijn abonnement opzeggen en hij beklaagt zich bij BeursFlits. Hij heeft helemaal niets aan hun beleggingstips en de niet-werkende software en eist zijn geld terug. In eerste instantie gaat de medewerker het overleggen met de directie. Er gebeurt vervolgens niets. Sikkema doet aangifte bij de politie wegens oplichting.
BeursFlits stuurt dreigmail
Na de aangifte verandert de toon van BeursFlits. Khaleel ontvangt van de managing director Dirk Riemsdijk een dreigmail: 'U gaat het volgende doen: de aangifte bij de politie intrekken en ons vandaag bewijs hiervan sturen. (Er wordt door een deskundig onderzocht of de aangifte niet vals is). U stopt onmiddellijk met het zwart maken van onze namen, doet u dat niet, gaan wij het volgende doen: Ik zeg u hierbij, iedere euro schade ga ik verhalen, als kost het mij dan 100.000 euro, dan gaat het mij om recht krijgen en dat zal ik zeker krijgen. De aanklacht zal worden, reputatieschade, smaad, laster en chantage en dat is gelukkig voor ons, strafbaar.' Sikkema laat zich niet intimideren en mailt Radar. Hij zit nu al bijna een jaar op zijn geld te wachten.
Gevestigd in virtueel kantoor
Radar checkt wie achter de site van BeursFlits zit. BeursFlits is gevestigd aan de chique Herengracht 420 in Amsterdam. Van buiten een statig pand, maar op dit adres staan ruim 200 bedrijven ingeschreven. Het is een virtueel kantoor. Wie zo'n virtueel kantoor huurt, krijgt een bedrijfsadres, postadres, ze scannen en sturen je post door en het adres is bruikbaar als vestigingsadres voor een registratie bij de Kamer van Koophandel. Optioneel kun je gebruik maken van een fysieke werkplek en vergaderruimtes. Maar de meeste bedrijven zijn fysiek niet in het gebouw gevestigd.
Geen huurder
Verslaggever Fons Hendriks bezoekt het adres en hoort van de verhuurder van het pand dat BeursFlits, of het moederbedrijf Future Trends BV, zoals het bedrijf officieel ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, helemaal geen huurder is. De verhuurder zegt tegen Fons Hendriks: 'Er zitten hier verschillende bedrijven, maar Beursflits zit hier niet.' Als Fons Hendriks de telefoniste van BeursFlits hiermee confronteert, krijgen we alleen te horen: u wordt teruggebeld. Niet dus.
Virtueel kantoor
BeursFlits-eigenaar Dirk Riemsdijk heeft nog een site, BeursTrader, en dit bedrijf is volgens de Kamer van Koophandel gevestigd aan de Schiphol Boulevard 127, 1118 BG Amsterdam. Eveneens een virtueel kantoor. Volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel is Dirk Eddo Riemsdijk de eigenaar van Future Trends BV. De 53-jarige eigenaar zou wonen in Badhoevedorp, maar zijn stulpje ziet er aan de buitenkant niet uit van een succesvol belegger. Het vervallen pand maakt een onbewoonde indruk. Verslaggever Fons ziet op de deurmat wel geadresseerde post van de Belastingdienst liggen gericht aan Riemsdijk. Bovendien is BeursFlits sinds 13 november 2019 opgericht, dus waar die 35 jaar beurservaring vandaan komt, is ons een raadsel.
Hoe kies je een betrouwbare beleggingsexpert?
'Doe nooit zaken met bedrijven of mensen die je niet kent of kunt controleren'
We gaan langs bij vermogensbeheerder Peter van der Slikke, al zo'n 30 jaar werkzaam in de financiële sector. Eerst bij ABN Amro en daarna heeft hij zijn eigen bedrijven opgericht. Topcapital en iBeleggen behoren tot een van de tien grootste zelfstandige vermogensbeheerders van Nederland met zo'n 900 miljoen euro aan belegd vermogen. Hij schreef twee boeken: Ontmaskerd, hoe de financiële markt echt werkt en Slow Beleggen.
Op ons verzoek kijkt Van der Slikke naar de site van BeursFlits. Wat hem meteen opvalt, is het ontbreken wie er achter BeursFlits zit. De site vermeldt geen namen of foto's van medewerkers, geen trackrecord of performance-sheets die controleerbaar zijn voor beleggers. Hoe heeft BeursFlits over x aantal jaren gepresteerd met hun beleggingen? Als die ontbreken, is niets te controleren en dat is een rode vlag. Ook de transactiekosten en wie je broker is, staan niet transparant vermeld op de site. Van der Slikke zegt: 'Doe nooit zaken met bedrijven of mensen die je niet kent of kunt controleren'. Van de naam Dirk Riemsdijk heeft hij en andere collega's in de financiële wereld nog nooit gehoord.
'Mooie voorspellingen komen bijna nooit uit'
Van der Slikke vervolgt zijn verhaal. 'Dit soort signalen sites zijn toegestaan en zijn bedacht door commerciële mensen om voor zichzelf omzet te genereren. Iedere transactie levert hen winst op. Ze krijgen een deel van de transactiekosten. En met schitterende rendementen zetten ze consumenten vaak op het verkeerd been. Vaak krijg je te maken met tegenvallende resultaten en gaan klanten klagen. Veel van dit soort daytrading levert vaak teleurstellende beleggingsresultaten op. En hun mooie voorspellingen komen bijna nooit uit.'
'Grafiek acrobatiek: een grote flauwekul'
Van der Slikke zegt tegen Fons Hendriks: 'Beursflits is een bedrijf dat vooral gericht is op eigen winst. Genereren van inkomen voor zichzelf. Dit is grafiek acrobatiek, zo noem ik het maar. Een grote flauwekul. Dit kan iedereen opschrijven. Dit is zo volstrekt ver gezocht. Bovendien dan zouden alle klanten mooie winsten maken en dat is niet gebeurd. Ik adviseer indringend om niet met dergelijke partijen in zee te gaan.'
Niet heel betrouwbaar
Janneke Willemse is beurscommentator voor RTL Z en ze schreef het boek Blondjes Beleggen Beter. Ze zegt na het bestuderen van de website van Beursflits. 'Mijn eerste indruk is dat het een amateuristische website is. Ik vind het niet heel erg betrouwbaar ogen. Er staat weinig informatie op. En wat ik er ook niet uit kan halen, is wat je gaat kopen. Daar zou ik eerst informatie opvragen. Stel je doet het toch, dan wordt er kennelijk gevraagd of je een rekening wilt openen op Cyprus. Dat moet echt een rode vlag zijn. Waarom zou je dat doen? Er zijn in Nederland voldoende betrouwbare partijen. Dan ga je een rekening openen bij een partij op Cyprus die onder geen enkel toezicht valt. Waarom zou dat zijn, denk je?
Stem van Beursfoon
De monotone stem die dagelijks de YouTube-video's met beurstips inspreekt, lijkt verdacht veel op die van het inmiddels opgeheven BeursFoon. De stem vertelde toen: 'Ik ben altijd anoniem geweest en en dat wil ook blijven…' Over Beursfoon waren in het verleden veel klachten. Beleggers Belangen raadde af om met Beursfoon in zee te gaan. 'De kosten zijn hoog en het trackrecord is naar mijn mening twijfelachtig', schreef Jeroen Boogaard van het wekelijkse beleggersblad.
Geen vergunningsplicht
BeursFlits is een signaalaanbieder. Een computermodel geeft op basis van allerlei algoritmes aan- en verkoopsignalen. Abonnees krijgen op werkdagen een WhatsApp-bericht met tips. Volgens de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen dit soort algemene signaaldiensten die niet gaan om 'op een persoon toegespitste aanbevelingen' niet onder een vergunningplicht. Wel moeten ondernemingen zich houden aan de regels rondom beleggingsaanbevelingen. Als een consument de mogelijkheid wordt geboden tot het uitvoeren van transacties, dan gaat het om beleggingsdienstverlening en is wel een vergunning nodig. 'Vanaf 1 januari 2020 tot heden heeft ons Meldpunt Financiële Markten met ongeveer 20 consumenten contact gehad over BeursFlits. Dat kunnen klachten, meldingen of vragen zijn geweest', aldus een woordvoerder van de AFM.
Wees voorzichtig met tips van signaalaanbieders
De woordvoerder zegt: 'De AFM roept beleggers op voorzichtig te zijn met het (automatisch) opvolgen van tips van signaalaanbieders. Het is de vraag of het rendement van de tips die signaalaanbieders geven, opweegt tegen de kosten die een belegger maakt voor het ontvangen hiervan en voor het risico dat ermee gepaard gaat. Kijk daarom kritisch naar de voorgespiegelde rendementen, kosten en risico’s. De beleggingstips zijn meestal algemeen van aard en niet toegespitst op de situatie van de individuele belegger. In dat geval is het raadzaam om goed na te gaan of het in jouw specifieke situatie wel verstandig is om de tips op te volgen.'
Autotraden via broker op Cyprus
Fons Hendriks neemt zelf een abonnement op BeursFlits. Ook in ons geval verloopt het autotraden niet via BeursFlits, maar via Admiral Markets, een broker op Cyprus. Daar kom je pas achter na het betalen van 599 euro abonnementsgeld. Je ontvangt vervolgens een mail van BeursFlits met een link hoe je je kunt aanmelden. Op de site van Admirals staat vervolgens deze waarschuwing: 'CFD's zijn complexe instrumenten met een hoog risico om snel gelden te verliezen vanwege het hefboomeffect. 76% van de retail beleggers lijdt verlies op de handel in CFD`s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD`s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.' Deze waarschuwing zie je pas als je je geld hebt overgemaakt aan BeursFlits. En voor BeursFlits is het aanbrengen van een nieuwe klant bij Admiral Markets lucratief, want BeursFlits kan tot 600 dollar commissie verdienen via een affiliateprogramma. Ook daar wordt niets over verteld aan de klanten van BeursFlits.
Klanten klagen
Radar spreekt een voormalig medewerker van FXPN, het Cypriotische handelsplatform waar BeursFlits eerder zaken mee deed. Volgens hem geeft BeursFlits wel signalen, maar handelde amper en dan kun je ook geen aan- en of verkopen nabootsen (copytrading). Hij vertelt dat er regelmatig klanten klaagden. Het handelsplatform zou BeursFlits hierover hebben aangesproken en toen is door BeursFlits alle communicatie met FXPN verbroken en zijn ze inmiddels overgestapt naar Admirals. Ook hij zet zijn vraagtekens bij de 590% rendement waar BeursFlits het over heeft. BeursFlits is niet zoals andere partijen transparant over behaalde resultaten.' Ook Radar krijgt geen inzage in hun performance-sheet: welke rendementen heeft BeursFlits behaald en zijn deze ook gecontroleerd door een onafhankelijke accountant (audit).
Geen interview
Fons Hendriks heeft herhaaldelijk gebeld en gemaild naar BeursFlits om een aantal klachten voor te leggen. Dat wordt geweigerd, niemand wil ons te woord staan. We moeten het doen met een korte mail van Dirk Riemsdijk, de directeur van BeursFlits: 'Na intern beraad hebben wij besloten – op basis van de huidige informatie – niet in te gaan op uw verzoek voor een interview.' Omdat Radar graag informatie wil over de gepresenteerde rendementen schrijft Riemsdijk: 'Daar komt bij dat u in uw e-mail als feit presenteert dat niemand het rendement zou behalen. Die grondhouding betreuren wij zeer en geeft ons weinig vertrouwen in onbevangen interview.' Wel heeft BeursFlits inmiddels de teleurgestelde klant Sikkema gecompenseerd en 599 euro teruggestort op zijn rekening. Khaleel Sikkema is blij.