Radar checkt: Jort Kelder en zijn e-accu-leasecontract

Wat als je een nieuwe elektrische auto koopt, maar de accu least? En je wilt na zes jaar van je auto af. Dan is je elektrische auto waardeloos, want je bent alleen eigenaar van de carrosserie en niet van het accupakket. 

Leasen accu was volgens de verkoper handiger

Jort Kelder kocht in april 2013 een elektrische Smart. Een compact stadautootje handig in de drukke binnenstad van Amsterdam. Hij wil de auto kopen inclusief batterij, maar op aanraden van de verkoper besluit hij de auto te kopen en de accu te leasen. Er gaat een bedrag van 4008 euro exclusief btw van de aanschafprijs af. Volgens de verkoper zou leasen veel handiger zijn voor een eventuele inruil en als de capaciteit van de accu binnen de leaseperiode terug loopt, krijgt hij geheel gratis een nieuwe accu.

Tien jaar betalen

Volgens Jort Kelder werd over een leaseperiode van 48 maanden gesproken, maar in de kleine lettertjes van het contract staat nu dat hij 10 jaar lang de accu moet leasen tegen een maandbedrag van 63,05 euro. In de bijna zes jaar dat hij de auto bezit, heeft hij al zo’n 4500 euro betaald aan het huren van de accu. 'Ik denk dat ik het druk had. En ik heb de kleine lettertjes niet goed gelezen', zegt de jurist Kelder besmuikt. 

Waardeloos

Kelder – vegetariër en dierenvriend - wil zijn bijna zes jaar oude auto met zo’n 33.000 kilometer op de teller schenken aan Dafne Westerhof van stichting Familie Bofkont. In 2017 werd het dierenparadijs Het Beloofde Varkensland getroffen door een brand. Dus Dafne kan wel een cadeau gebruiken. Maar nu blijkt Kelder alleen eigenaar van de buitenkant – de carrosserie - en je hebt niets aan een elektrische auto zonder batterij. Dan is die waardeloos.

Hoog afkoopbedrag

Kelder stelt voor een afkoopbedrag te betalen voor de accu. Mercedes-Benz schrijft in een brief: ‘U kunt de huidige lease-overeenkomst per 31 januari 2019 beëindigen voor een bedrag van 2881,79 euro exclusief btw.’ Hij betaalt voor de zes jaar oude accu bijna net zoveel als de nieuwprijs bij aanschaf. En dan moet de accu meteen uit de auto gehaald worden en moet hij het voertuig meteen van het terrein af. Kelder verzucht: ‘Tsja, hoe dan? Een elektrische auto zonder accu, hoe zien ze dat voor zich?’

Woekerpolis van Mercedes-Benz

'Ik heb feitelijk een woekerpolis met Mercedes-Benz afgesloten’, zegt Kelder. ‘Nu, dik vijf jaar later, kun je constateren dat ze zo’n zeven mille verdienen aan een accu met een consumentenprijs van vier mille. Woekermarge, mij dunkt.' Kelder schakelt de hulp in van Fons Hendriks. Hij wil Dafne niet opzadelen met nog jarenlange betalingen voor de accuhuur. Dat zou een slecht cadeau zijn! Fons Hendriks belt met Mercedes-Benz voor een reactie.

Passende oplossing

De woordvoerder van Mercedes-Benz zegt openhartig tegen Fons: 'Het is een draak van een product. Dit contract staat niet meer op ons programma.' Op vrijdagmiddag stuurt Mercedes-Benz de volgende mail. 'Wij zullen vandaag contact opnemen met de heer Kelder om tot een passende oplossing te komen. Tegelijkertijd zullen wij ons beraden over de eventueel te nemen stappen richting onze smart-klanten met eenzelfde leasecontract. Vanzelfsprekend houden wij u daarvan op de hoogte.' Mercedes-Benz gaat aan het einde van de leaseperiode het afkoopbedrag van de accu verlagen naar 300 euro. 

Accu kopen of leasen?

Volgens cijfers van de BOVAG is de gemiddelde levensduur van een Nederlandse personenauto zo’n 16 jaar. En de accu van een elektrische auto is een duur onderdeel om te vervangen. Is het daarom verstandig om een accu te leasen of te kopen? Die vraag leggen we voor aan Floris Liebrand van de RAI-vereniging. 'Er bestaat geen wettelijke garantietermijn op een accupakket. Maar steeds meer fabrikanten bieden afhankelijk van het automerk een garantieperiode van 5 jaar tot 8 jaar of van 100.000 tot 150.000 kilometer. De exacte levensduur van een accu is moeilijk te bepalen en hangt vooral af hoe vaak je hem laadt en ontlaadt. In de praktijk gaan accu’s veel langer mee dan ze tien jaar geleden konden vermoeden. Omdat er in het begin weinig ervaring was hebben fabrikanten geprobeerd het risico voor de klant af te dekken. Maar nu zijn er nog maar weinig automerken die zo’n leaseconstructie voor een accu aanbieden. De kwaliteit van de huidige accu’s is goed.'
 

Forumreacties

17
  • Door Radar

Jort Kelder moest contract met aparte voorwaarden tekenen voor het leasen van een accu voor een elektrische auto. Tegenover Fons doet hij zijn verhaal. Maandag 4 februari 2019 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Lady1234

Het gedoe is toch niets anders dan bet huren van een cv ketel of zo? Is na 10 jaar ook niet van jou.

  • Door Radar

Beste forumgebruikers, Dit onderwerp gaat over accu's van elektrische auto's, niet over jullie mening over Jort Kelder. Er zijn vast allerlei andere fora waar je naar hartelust kunt roddelen. De offtopic berichten worden verwijderd. Met vriendelijke groeten, Radar forummoderatie ^FG