Radar checkt: Meer dan 800 euro inklaringskosten voor een cd-box

Je bestelt een cd van een paar tientjes in het buitenland, maar PostNL rekent vervolgens 823 euro aan inklaringskosten. Een rekenfoutje, maar hoe los je dit probleem op?

De Tilburgse Jos Lemmers is een Rolling Stones-fan in hart en nieren. Hij verzamelt over de hele wereld cd’s, blu-rays en shirts van deze rockers. Half december bestelt hij voor 41 euro een cd-box in Japan. Het pakket wordt snel naar Nederland gestuurd. Maar PostNL maakt er een potje van. Eerst laten ze het pakket dagen liggen in hun sorteercentrum in Rotterdam vanwege de drukte met de feestdagen en vervolgens rekenen ze 823,17 euro inklaringskosten.

Dure fout

Jos start een chat met het postbedrijf of ze deze dure fout kunnen rechtzetten. De postmedewerker schrijft: ‘Goed dat je eventjes contact met ons zoekt. Ik kan mij voorstellen dat dit wel eventjes schrikken was, alhoewel het mij logisch lijkt dat het een foutje is.' Jos bestelt vaker spullen in het buitenland en betaalt meestal tussen 7 en 20 euro aan kosten. De kosten kun je berekenen via de invoercalculator.

Rekenformule

De douane bij monde van woordvoerster Gera van Weenum zegt: 'Voor de inklaringskosten is een formule: dat zijn de invoerrechten, de belasting plus de afhandelingskosten van de verzender. Die kosten bepalen de vervoerders zoals PostNL, DHL etc. Zij bepalen dan ook uiteindelijk de hoogte van de totale inklaringskosten.’ Ze moet lachen om de inklaringskosten van 823 euro voor een cd van vier tientjes. 'Zo’n hoog bedrag is niet mogelijk. Er moet bij PostNL iets verkeerd zijn gegaan.'

Pakket onderscheppen

PostNL stelt voor het pakket te onderscheppen en de juiste inklaringskosten te rekenen. Maar er gebeurt helemaal niets. Het pakket wordt gewoon doorgestuurd naar een afhaalpunt in Tilburg en de inklaringskosten worden niet aangepast. 

Lees ook: Je brief of pakket is kwijtgeraakt in de post, wat nu?

Tientje aan kosten

Jos krijgt geen 'Satisfaction’ van PostNL. Het is 'Dirty Work’ en zou de postmedewerker aan de 'Brown Sugar’ gezeten hebben toen deze berekening werd gemaakt? De kosten zouden ongeveer een tientje moeten zijn. Jos zegt: ‘PostNL doet helemaal niets voor mij. Ik ben er nog steeds ziek van. Het is een heel mooi cd-setje. Die heb ik nu niet.'

Betalen en bezwaar maken

PostNL zegt sorry en biedt de volgende oplossing. 'Neem het pakket aan en betaal de kosten van 823 euro en maak daarna bezwaar.' Jos reageert pissig: 'Dat meen je niet, ik van mijn klein AOW-tje 823 euro betalen door jullie fouten. Ik denk dat de mensen hier smakelijk om zullen lachen.'

Cd terug naar Japan

Voor Jos is 'It’s All Over Now’. Dit is 'The Last Time' met PostNL. Hij weigert het pakket met als gevolg dat zijn felbegeerde cd-box weer teruggestuurd wordt naar Japan. Jos komt er niet uit met PostNL en schakelt de hulp in van Fons Hendriks. Hij is zijn cd kwijt, heeft onnodig verzendkosten betaald en kan straks weer opnieuw beginnen met het bestelproces en wéér verzendkosten betalen. 

45 euro vergoed

Fons Hendriks belt een woordvoerster van het postbedrijf. Ze erkent dat er een fout gemaakt is en gaat aan de slag. Jos krijgt uiteindelijk 45 euro aan kosten vergoed en als het postpakket nog ergens opduikt, wordt het kosteloos naar Jos Lemmers in Tilburg gestuurd.

Heb je ook de hulp van Fons Hendriks nodig? Stuur je verhaal dan naar ons op.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Je bestelt een cd van een paar tientjes in het buitenland, maar PostNL rekent vervolgens 823 euro aan inklaringskosten. Een rekenfoutje, maar hoe los je dit probleem op? Radar gemist? Kijk de uitzending over PostNL terug

  • Door chrisd1

Je bestelt een cd van een paar tientjes in het buitenland, maar PostNL rekent vervolgens 823 euro aan inklaringskosten. Een rekenfoutje, maar hoe los je dit probleem op?
PostNL stuurt een credit-nota.