Radar checkt: Pijnboompitten in Jumbopesto: schadelijk?

Op het etiket van pesto in supermarkten staat niet aangegeven welke pijnboompitten erin zitten. Voor sommige mensen is dit van belang, omdat de Chinese pijnboompit voor fysieke klachten kan zorgen. Volgens geneticus en onderzoeker Ben Zonneveld is de Chinese pijnboompit, de Pinus Armandii, de boosdoener. Je kan last krijgen van buikkrampen, diarree en een metaalachtige smaak in je mond. Deze ongemakken treden alleen op bij mensen die allergisch zijn voor deze pijnboompit. 

In Nederland zijn meerdere soorten pijnboompitten op de markt, twee daarvan zijn het populairst. De Pinus Koraiensis, uit Korea en de Pinus Armandii uit China. De laatste kan het pijnboompittensyndroom op laten treden. Pas op de tweede dag na inname spelen de symptomen op. Dit kan ongeveer twee weken duren.

Dna aangetast door toegevoegde olie en zuren

Radar heeft gevraagd of Ben Zonneveld kan achterhalen welke pijnboompit in de pesto van Jumbo zit, maar dit bleek onmogelijk doordat het dna van de pijnboompit aangetast is door de toegevoegde olie en zuren. 'Nog steeds kan je het pijnboompittensyndroom krijgen als het dna is aangetast', zo benadrukt Zonneveld.

Jumbo laat weten dat de Pinus Koraiensis in de groene pesto van Jumbo is gemalen. Dit is de onschadelijke pijnboompit. Op de vraag of ze de soort pijnboompit willen vermelden op het etiket, laat Jumbo het volgende weten: 'Bij het opstellen van de ingrediëntendeclaratie houden wij ons aan geldende wet- en regelgeving. Bij deze producten is het benoemen van land van herkomst van de afzonderlijke grondstoffen niet wettelijk verplicht.'

Als klanten pijnboompitten of pesto hebben gekocht waar ze klachten van krijgen, dan mogen zij het product inruilen bij de servicebalie van Jumbo. Kok en schrijfster Yvette van Boven laat aan Fons zien hoe je zelf pesto kan maken, zodat je zeker weet welke pijnboompitten in de Italiaanse saus zitten. 

Ingrediënten:

-    basilicum
-    pijnboompitten
-    citroen
-    olie
-    zout
-    peper
-    Parmezaanse kaas

Forumreacties

2
  • Door Radar

Sommige mensen hebben klachten als ze pesto van de supermarkt eten. Dit zou kunnen komen door de pijnboompit. Hoe weet je welke pijnboompit niet goed is en in de pesto zit? Fons zoekt het uit. Maandagavond 17 december 2018 om 20:30 uur op NPO1

  • Door rvjapio

'Sommige mensen"... 1, 2? Nog nooit pesto van de Jumbo gezien, laat staan gegeten. Succes met de uitzending.