Radar checkt: sojabonen

De verse groene sojaboon blijkt niet zo onschuldig te zijn als de buitenkant doet vermoeden. Volgens hoogleraar Voedingsleer Jaap Seidell en Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum moet je de boon minstens zes minuten koken wil je geen last krijgen van maag- en darmklachten. Dit komt door de natuurlijke gifstof lectine die in de boon zit. Door de boon te verhitten, lost het vergif op. 

Albert Heijn en Jumbo verkopen de verse sojaboon nog zonder deze bereidingswijze op de verpakking. Albert Heijn heeft aangegeven dat zij na onze melding de informatie van het Voedingscentrum op hun website zal plaatsen. Daarnaast brengt Albert Heijn de brancheorganisatie CBL op de hoogte om richtlijnen opgesteld te krijgen hoe het product aangeprezen moet worden in alle supermarkten.

Jumbo reageert anders dan Albert Hein. ‘Naar aanleiding van de discussie rondom de negatieve effecten van de stof lectine hebben wij wetenschappelijk advies ingewonnen. Hieruit is onvoldoende aanleiding om de bereiding van sojabonen op dit moment aan te passen.’

'We pleiten voor meer duidelijkheid en verder onderzoek vanuit de overheid. We overwegen een verdere verhoging van de bereidingstijd.'

Forumreacties

2
  • Door Radar

In de uitzending van Radar op 10 september 2018: De verse groene sojaboon blijkt niet zo onschuldig te zijn dan de buitenkant doet vermoeden. Volgens hoogleraar Voedingsleer Jaap Seidell en Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum moet je de boon minstens 6 minuten koken wil je geen last krijgen van maag- en darmklachten. Dit komt door de natuurlijke gifstof Lectine welke in de boon zit. Door de boon te verhitten lost het vergif op. Bekijk de uitzending: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/radar-checkt-sojabonen/ Wat is jouw ervaring?

  • Door Lady1234

Het spreekwoord is “honger maakt rauwe bonen zoet”, Maar die gekkigheid van rauwe sojabonen zal niet uit honger ontstaan.