Radar checkt: Verhuurde woningen toch nog aangeboden

Websites als huurstunt.nl, huurwoningen.nl en kamers.nl bieden huurwoningen aan die allang verhuurd zijn, niet bestaan of eigenlijk koophuizen zijn. Hoe kan dat? Fons zoekt het uit.

Radar Checkt heeft een twintigtal huurhuizen gecontroleerd en die bleken allemaal al verhuurd te zijn - sommige al een half jaar - maar nog steeds online te staan voor woningzoekenden om op te reageren.

Makelaars boos

Makelaars klagen bovendien dat hun aanbod gekopieerd wordt door kamers.nl en huurwoningen.nl en op het huurhuisplatform geplaatst wordt zonder hun toestemming. Dit wordt ook wel 'scraping' genoemd.

Wat voor makelaars een doorn in het oog is, zijn de abonnementskosten die woningzoekenden moeten betalen om het aanbod te mogen inzien. De huizen op makelaarswebsites zijn namelijk gratis te bekijken.

Dat neemt niet weg dat Radar er achter kwam dat ook op de websites van de makelaars de informatie niet altijd up-to-date is. Bel dus altijd de makelaar om te controleren of het desbetreffende huis nog te huur is.

Mogelijk juridische stappen tegen scraping

Het woningplatform Pararius, waarop je zonder te betalen aangeboden huurhuizen kan vinden, gaat mogelijk juridische stappen ondernemen tegen andere websites om 'scraping' aan te pakken. Het platform heeft partnerschappen met huurstunt.nl en huurwoningen.nl, maar heeft die sites nog niet betrapt op scraping.

Marcel Trip van de Woonbond waarschuwt gebruikers voor websites als kamers.nl en huurwoningen.nl en zegt dat woningzoekenden aangifte moeten doen bij de politie als er een vermoeden is dat een aangeboden huurhuis bijvoorbeeld niet blijkt te bestaan of allang verhuurd is.

Treehouse en de NVM reageren

Het internetbureau Treehouse is eigenaar van de websites kamers.nl en huurwoningen.nl en bevestigt dat Radar Checkt verouderde advertenties heeft gevonden. Allereerst vindt Treehouse het 'erg vervelend' dat het aanbod niet up-to-date is en neemt het de klachten 'zeer serieus'. Het bureau zal direct actie ondernemen om de website weer accuraat te krijgen. 

Treehouse zegt dat het door middel van postcode.nl controleert of de huizen op de website daadwerkelijk bestaan. Maar dat betekent niet dat de eigenaren weten dat hun huizen op verhuurwebsites staan. Daarnaast komt Treehouse ook niet terug op het feit dat woningzoekenden moeten betalen voor aanbod wat ergens anders gratis te bekijken is. 

Lees hier de volledige reactie van Treehouse B.V.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zegt deze praktijken te betreuren, haar leden ervoor te waarschuwen en hen ook te adviseren deze te melden bij de politie.

Lees hier de volledige reactie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars