Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?

Meneer Boon uit Katwijk voelt zich misleid nadat hij op de ingrediëntenlijst keek van zijn, in de supermarkt, gekochte kalfsleverworst van Maasland. Er zit helemaal geen kalfslever in de worst. Terwijl op het etiket duidelijk staat: Kalfs-leverworst. Hij vindt dit heel vreemd en vraagt onze hulp. Mag dit zomaar? Verslaggever Fons Hendriks zoekt het uit in Radar Checkt. 

Als je naar de ingrediënten van de Maasland kalfs-leverworst kijkt, zit er alleen varkenslever in. En 12 procent kalfsvlees.

Hoe maak je een echte kalfsleverworst?

Fons vraagt het na bij meester worstenmaker Max Voerman. Voerman geeft aan dat een echte kalfsleverworst bestaat uit honderd procent kalfslever. Voor de romige smaak en de binding wordt hiernaast vaak varkensvlees toegevoegd. Waarom sommige fabrikanten kiezen voor enkel varkenslever, heeft waarschijnlijk ook te maken met de kosten. Kalfslever is aanzienlijk duurder dan varkenslever. Het verschil is zo’n 15 euro per kilo. 

Maasland

Samen met meneer Boon belt Fons naar Maasland, de producent van de kalfslever-worst. In een reactie laat Maasland weten dat ze begrijpen dat dit verwarrend kan zijn voor consumenten, maar dat de benaming volgens de wet zo mag omdat er een streepje zit tussen kalfs-leverworst. Maasland geeft aan dat zij geen kalfslever toevoegen omdat dit historisch zo gegroeid is. De smaak van kalfslever is bitterder en daarom voegen ze alleen varkenslever toe. Ook spelen kosten een rol. 

Maar klopt dit ook echt? Wij vragen een reactie van het Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten bewaakt. Een woordvoerder geeft aan dat de naam van het levensmiddel de inhoud moet weergeven. In dit geval zit er geen kalfslever in de worst, dus mag het ook niet zo heten. Hier is sprake van misleiding. De NVWA geeft aan dat ze de zaak gaan onderzoeken en contact gaan opnemen met de fabrikant van de leverworst.

Met deze kennis bellen we opnieuw naar Maasland. Zij rechtvaardigen het streepje tussen kalfs en lever doordat de NVWA een aantal jaar geleden in een televisieprogramma heeft gezegd dat hierdoor geen sprake is van misleiding. 

Lees hier de reactie van de NVWA

Forumreacties

16
  • Door Radar

Meneer Boon uit Katwijk voelt zich misleid nadat hij op de ingrediëntenlijst keek van zijn, in de supermarkt, gekochte kalfsleverworst van Maasland. Er zit helemaal geen kalfslever in de worst. Terwijl op het etiket duidelijk staat: Kalfs-leverworst. Hij vindt dit heel vreemd en vraagt onze hulp. Mag dit zomaar? Verslaggever Fons Hendriks zoekt het uit. Radar gemist? Kijk de aflevering over kalfsleverworst terug

  • Door Costnix

Het is varkensleverworst 38% Wettelijke omschrijving Kalfs-leverworst met varkenslever BLk1ster Ingrediënten ingrediënten :38% varkenslever¹, water, 12% kalfsvlees¹, varkensspek blk 1 ster, varkensvlees¹, varkenscollageen¹, zout, voedingszuur: e326/e262, ui, specerijen, specerijextract, dextrose, vanillesuiker, antioxidant: e301, varkenshemoglobinepoeder, kleurstof: paprikaextract, conserveermiddel: e250. 1 = 1 ster beter leven Er zit kalfslever in. Er wordt voor maar 88 procent gelogen.

  • Door angel1978

Kalfsvlees is niet per definitie kalfslever.. kan dus ook 100% gelogen zijn.