RADAR+: Cosmetische chirurgie

Het lijkt inmiddels heel gewoon om iets aan je uiterlijk te laten doen, gezien de ruim 100.000 cosmetische ingrepen die elk jaar worden uitgevoerd in Nederland. Jammer dat de kwaliteit van de zorg niet overal gegarandeerd is. Dat heeft misschien te maken met het feit dat iedere basisarts zich cosmetisch chirurg mag noemen.
Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+
Gesponsorde real life soaps op tv als Het Lelijke Eendje en Make me beautiful eindigen altijd goed. Er wordt met geen woord gerept over (eventueel) nare lichamelijke en psychische gevolgen van zo’n ingreep, laat staan over de risico’s. De overheid kijkt inmiddels over de schouders van de klinieken mee: er liggen voorstellen bij de Tweede Kamer om puur esthetische ingrepen beter te regelen.
Zo (on)tevreden zijn we
Vrouwen die een cosmetische operatie ondergaan zijn over het algemeen (88 procent) tevreden met het resultaat. Twaalf procent heeft er achteraf spijt van. Als belangrijkste reden voor de teleurstelling noemen zij de gebrekkige eigen voorbereiding en matige voorlichting door arts of kliniek. Dit zijn enkele conclusies van het eerste Nationale Beauty Onderzoek (NBO), dat recent is gehouden onder 3581 vrouwelijke abonnees van de website newbeauty.nl. Wat de gebrekkige voorbereiding betreft, hebben de respondenten een punt. Vrouwen doen gemiddeld twee jaar over het traject van nadenken over een behandeling tot aan de daadwerkelijke behandeling; de ontevreden vrouwen oriënteren zich gemiddeld korter dan een jaar. Volgens de website ietsmooier.nl, dat ook onderzoek deed, hecht 86 procent van de respondenten meer waarde aan informatie en tips van mensen die er ervaring mee hebben, dan aan overige bronnen. Daarnaast is online struinen naar informatie over cosmetische ingrepen populair. De vraag is hoeveel wijzer je daarvan wordt. Zijn de beschreven ervaringen niet gefilterd, de voor- en na- foto’s niet gemanipuleerd? En: iedereen is uniek, en wat voor de een geldt, hoeft niet voor een ander te gelden.
Hoe veilig is het?
Iedere basisarts mag zich zomaar cosmetisch chirurg noemen; het is geen wettelijk erkende beroepsaanduiding. Dat weten maar weinig cliënten, en ook verder is de voor- lichting vaak gebrekkig, blijkt uit een recente, zeer kritische rapportage van de Inspectie voor de Volksgezondheid over twintig privéklinieken. In de helft van de klinieken blijken alleen basisartsen werkzaam te zijn, en vaak werken er mensen die zich verpleegkundige noemen, maar dat helemaal niet zijn. Bovendien: een ingreep brengt altijd risico’s met zich mee. Er kunnen infecties ontstaan, er kan iets misgaan met de verdoving, er kan een allergische reactie optreden. De leidraad van de Rijksoverheid is daarom een betere raadgever dan de buurvrouw van je nicht of een artikel in een glossy tijdschrift. Check je risico’s dus eerst via rijksoverheid.nl/onderwerpen/cosmetische-ingrepen.
Aan- en afraders
Wel doen: Met stip op één qua klanttevredenheid staat de (boven)ooglidcorrectie: het kan je gezicht jaren jonger maken en heeft minimale risico’s, bijwerkingen en hersteltijd. Ook botox en fillers scoren hoog. Dat de effecten tijdelijk zijn, heeft zowel voor- als nadelen: ben je niet tevreden, dan is alles na een paar maanden weer zoals het vroeger was. Ben je wel tevreden, dan moet je steeds terugkomen, en dat kost geld. Ook liposuctie (bijvoorbeeld tegen ‘zadeltassen’) scoort hoog qua tevredenheid; lipofilling daarentegen, waarbij je eigen vet wordt gebruikt om bijvoorbeeld je gezicht op te vullen, lijkt nog niet uitontwikkeld. Het voordeel van lichaamseigen stoffen wordt vaak niet gecompenseerd door het bereikte resultaat.
Niet doen:
Met stip op één qua klanttevredenheid staat de (boven)ooglidcorrectie: het kan je gezicht jaren jonger maken en heeft minimale risico’s, bijwerkingen en hersteltijd. Ook botox en fillers scoren hoog. Dat de effecten tijdelijk zijn, heeft zowel voor- als nadelen: ben je niet tevreden, dan is alles na een paar maanden weer zoals het vroeger was. Ben je wel tevreden, dan moet je steeds terugkomen, en dat kost geld. Ook liposuctie (bijvoorbeeld tegen ‘zadeltassen’) scoort hoog qua tevredenheid; lipofilling daarentegen, waarbij je eigen vet wordt gebruikt om bijvoorbeeld je gezicht op te vullen, lijkt nog niet uitontwikkeld. Het voordeel van lichaamseigen stoffen wordt vaak niet gecompenseerd door het bereikte resultaat.
Zo gevaarlijk zijn borstimplantaten
Sinds 2011 is er veel onrust ontstaan over PIP-implantaten (Poly Implant Prothèse). Echter, bij álle borstimplantaten bestaat het risico van een beschadiging (ruptuur). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na tien jaar slechts 83 procent van de prothesen nog intact is. Dit cijfer heeft betrekking op moderne borstimplantaten. Bij oudere modellen is het aantal lekkende implantaten nog veel hoger. Bij deze oudere implantaten zijn na twaalf jaar 26 procent en na zestien jaar 55 procent van de prothesen defect. Niet iedereen krijgt klachten, maar de vorm van de borst kan veranderen en door kapselvorming kan de borst hard en pijnlijk aanvoelen. Vrouwen die last hebben van dit soort klachten, moeten contact opnemen met hun behandelaar. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Controle van alle borstimplantaten is van groot belang; deskundigen adviseren dit minimaal een keer in de tien jaar te laten doen en bij klachten eerder. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met een MRI-scan.
Zij zijn te vertrouwen
Check of de arts van jouw keuze ook echt een bepaalde ingreep mag uitvoeren, en/of een kliniek voldoet aan alle (veiligheids)eisen op:
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Voorjaar 2017, nummer 1
Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl