Radar Extra over cholesterolverlagende middelen

Maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders slikken cholesterolverlagende middelen, waarvan het grootste deel statines. Veel gebruikers van die statines klagen voor bijwerkingen. Hoe 'slecht' is een hoog cholesterol eigenlijk? Verkleint het middel wel echt de kans op een hartaanval?

In het Radar Extra-tweeluik gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de middelen.

Ga naar alle informatie over de uitzending over cholesterolverlagende middelen en kijk deel I en II terug

The lower, the better?

We horen al heel lang dat een hoog cholesterol slecht voor ons is. Dus, hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel echt zo? 'Er is in het geheel geen hard, wetenschappelijk bewijs van 'the lower the better', aldus Dick Bijl, arts-epidemioloog.

Je slikt de medicijnen om te voorkomen dat je een hartinfarct krijgt, maar uit studies blijkt dat de levenswinst minimaal is. Lang niet iedereen heeft baat bij deze medicijnen en de bijwerkingen lijken erger dan gerapporteerd wordt door de industrie. Zo vertelt Gerryo dat ze veel pijn had: 'Ik kon niks meer, ik kon niet eens meer bewegen.'

Weerstand tegen medicatie

Steeds meer mensen hebben weerstand tegen de medicatie. Zij passen in de plaats daarvan hun leefstijl aan, en gaan gezonder eten en meer bewegen.

Drie mensen met een te hoog cholesterol veranderen onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon. Al na vier weken daalt hun 'slechte' cholesterol.

Antoinette neemt een aantal voedingspatronen onder de loep, en laat zien welke laagdrempelige initiatieveen er zijn op het gebied van bewegen.

Let op: stop nooit zonder overleg!

Stop nooit zomaar met medicijnen, overleg met je arts voor je stopt.

Meer bekijken?

Radar Extra, maandag 13 en 20 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Wat kun je zelf doen om je leefstijl aan te passen? Daarover meer in deel 2 van Radar Extra, kijk de voorproefjes voor cholesterol: wat kun je zelf doen hier.

Forumreacties

39
  • Door Radar

Cholesterol: is het wel echt: 'the lower, the better'? Antoinette Hertsenberg gaat in een tweeluik van Radar Extra op zoek naar de waarheid achter cholesterol en cholesterolverlagende middelen. Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/cholesterol/videos/item/item/cholesterol-hoe-lager-hoe-beter/

  • Door Zach

Thanks voor het delen ! 😊

  • Door boisleduc

Mijn cholesterol is goed geworden door het gebruik van rode gistrijst pillen van het Kruidvat, de cardioloog vondt het bijzonder daar het met de gebruikelijke middelen niet lukte.