background branding

RADAR+: Handige poetsplanning

radar_poetsplanning.jpg

Elke zaterdag stofzuigen en schrobben, dat is nergens voor nodig. Als je elke dag een beetje de boel bijhoudt, kun je in het weekend achterover gaan zitten. Met dank aan het meest relaxte huishoud-weekschema ooit.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

MaanWASdag

Allereerst: pas dit schema vooral aan op je persoonlijke werk-, sport- en leesclubrooster. Voor het gemak houden we de klassieke maandag-wasdag aan. Fijn de week beginnen met schone lakens. 's Ochtends afhalen en wassen dus. Als je een droger hebt, stop je ze er vlak voor bedtijd in. Voilà: een voorverwarmd en vers gespreid bedje. De rest van de was houd je bij door regelmatig een machine te draaien. Tijdrovend sorteren is passé als je investeert in twee wasmanden (wit en gekleurd) ter grootte van een trommel. Hoef je die mand alleen nog maar leeg te kieperen in de machine. En strijken en vouwen is geen straf meer als je het voortaan voor de tv doet.

DinsVLOERdag

Een spic en span vloer begint met stofzuigen. Zorg dat de zak niet overvol is en gebruik de goede borstelstand voor tapijt of parket, dan gaat het sneller. Ook je houding is belangrijk. Ga niet voorovergebogen staan duwen, maar beweeg rustig mee en houd je handen laag. Oftewel: laat het apparaat het werk doen.

Gladde vloeren dweil je daarna blinkend: hout heel licht vochtig, tegels nat. Als je elke dag de ergste rotzooi opveegt of kruimelzuigt en vlekken meteen te lijf gaat met een (kant-en-klaar) nat doekje, is de dinsdagklus nog vlugger geklaard.

WoensSTOFdag

Oubollig misschien, maar een gestoft huis is gezonder en ziet er stukken netter uit. Met een uittrekbare statische plumeau haal je spinnenwebben in plafondhoeken zo weg. Sowieso begin je boven je hoofd en pak je de laagste plekken als laatste aan. Gebruik een microvezeldoekje, statisch wegwerpstofdoekje of gewoon een oude nylon panty. Een droogtrommeldoekje werkt ook (en ruikt lekker). De bank zuig je uit met de stofzuiger en houten meubels neem je droog af. Glas en kunststof ontstof je met een klamme doek met een beetje Glassex. Haal ook een lauwwarm lapje over de kamerplanten – drup melk of bier erbij voor extra glans – en je overtroeft de meest vlijtige huishoudster.

DonderBADdag

Razendsnel een blinkende badkamer en wc: glasspray de spiegels en wrijf ze op. Voor een extra fonkelend resultaat doe je dat met een gladde microvezeldoek speciaal voor glas (die je nóóit met wasverzachter wast, want dan absorbeert-ie niet meer). Daarna spray je de wastafel, douche en/of bad en de buitenkant van de wc met badkamerspray, en doe je een scheut wc-reiniger in de pot. Alles afnemen met een nat doekje, douche en bad schoonspoelen – fanatici drogen na – wc doortrekken en als laatste de vloer: werk naar de deur toe en verzamel eerst met een prop keukenpapier of nat doekje het ‘grove vuil’ – haren, stof – in de hoekjes en langs de randen. Als laatste dweil je met heet water en een dopje schoonmaakazijn.

VrijKEUKENdag

Eerlijk is eerlijk: de keuken slechts 1x per week doen is goor. Het goede nieuws is dat dagelijks een rondje speed-cleanen – afwas (in de machine) wegwerken, bezemen en een wergwerpdoekje door de gootsteen, over het aanrecht en het fornuis halen – je een makkelijker vrijdagtaak oplevert. De keuken glimt dan in no time: gootsteen, fornuis en aanrecht doe je met (bleek)schuurmiddel en droog je na met een theedoek, de kastjes en de vuilnisbak neem je af met een natte microvezeldoek en eventueel een sopje en je mopt de keukenvloer. De oven schoonmaken? Dat hoeft haast nooit meer omdat je onderin een stuk alufolie hebt gelegd dat je regelmatig ververst. Klaar voor een poetsvrij weekend!

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, nummer 6, winter 2015.

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl