Radar test thermosbekers: zijn ze lekvrij en isolerend?

Een lekker kopje thee voor in de trein of genieten van een bakkie koffie in de auto. We drinken wat af als we onderweg zijn naar werk of school. Hoe kan je deze hete dranken nou het best meenemen? Precies, in een thermosbeker. Radar testte tien verschillende thermosbekers met vier deskundigen.

Veel mensen reizen met een thermosbeker, ook wel travelmugs genoemd. Ze komen voor in allerlei kleuren, vormen en maten. Maar niet alle thermosbekers zijn van dezelfde kwaliteit. Zo willen sommigen thermosbekers nog wel eens gaan lekken in je tas, en dan is het toch vervelend als je daar ook je laptop in vervoert.

Merken thermosbekers

Om uit het grote aanbod aan thermosbekers een goede keuze te maken, test Radar tien thermosbekers op o.a. design, gebruiksgemak, drinktemperatuur, en smaakontwikkeling van de thee of koffie. Ook wordt er gekeken of de thermosbeker lekt en hoe goed deze isoleert. Alle bekers hebben een inhoud tussen de 0,30 en 0,40 liter en hebben volgens de productomschrijving een roestvrijstralen binnenkant.

 • Beker A: Eva Solo to go urban 0,35L
 • Beker B: Hema Coffee to go RVS 0,40L
 • Beker C: Contigo Pinnacle 0,30L
 • Beker D: Corkcicle Tumbler Classic Stemless 0,35L
 • Beker E: Curver Trendy Mug 0,40L
 • Beker F: Action Thermosbeker 0,40L
 • Beker G: Stanley One-Hand Vacuum Mug 2.0 0,35L
 • Beker H: Tefal Travel Mug F20103 RVS 0,36L
 • Beker I: Bodum Travel Mug RVS 0,35L (met klepje)
 • Beker J: Klean Kanteen Wide Vacuum Insulated Café 0,40L

Om tot een onafhankelijk oordeel te komen, zijn alle merken tijdens het testen afgeplakt. De bekers zijn voorzien van de letters A tot en met J. Van elke beker zijn er twee stuks aangeschaft, een voor thee en een voor koffie, zodat de smaak niet beïnvloed wordt.

Deskundigen

Een panel met vier deskundigen beoordeelt de thermosbekers. Het design en gebruiksgemak van de bekers wordt beoordeeld door designer Floris Schoonderbeek. Als productontwerper heeft hij een nominatie voor de Dutch Design Award op zijn naam staan. Bij de thermosbekertest let Floris vooral op het materiaal en of de beker zelf en de drinktuit handig te openen en sluiten zijn. Ook bekijkt hij of de bekers lekvrij zijn.

Barista Rose van Asten en theesommelier Kiona Malinka verzorgen de perfecte koffie en thee voor in de thermosbekers en testen hoe de smaak en drinktemperatuur zich ontwikkelen na een uur in de thermosbeker. Om te kijken hoe goed de bekers isoleren, wordt de temperatuurontwikkeling van koude en warmte vloeistoffen over een periode van twee uur tijd nauwkeurig gemeten door David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoeksgebied is thermodynamica.

De test

De thermosbekers worden beoordeeld op:

 • Design (uiterlijk, materiaal, formaat)
 • Gebruiksgemak (openen en sluiten, drinkgemak, handzaamheid)
 • Kwaliteit (stevigheid, stabiliteit)
 • Smaak van de thee en koffie
 • Drinktemperatuur.
 • Lekvrij zijn

De deskundigen geven rapportcijfers van 0-10 voor design, gebruiksgemak, kwaliteit, smaak en drinktemperatuur. Ook het lekvrij zijn van de thermosbeker wordt uitgebreid getest. Het is namelijk een vereiste om de beker zonder te lekken mee te kunnen nemen in de tas. Lekvrije bekers krijgen de hoogste beoordeling in punten, bekers die heel erg lekken de laagste. De ranking van de thermosbekers wordt bepaald op basis van de gemiddelde beoordeling van Kiona, Rose en Floris en of de bekers wel of niet lekvrij zijn.

De temperatuurmeting door David Smeulders van de Technische Universiteit Eindhoven wordt getoond in een aparte weergave. Een zeer goede isolatie wordt door de deskundigen in de praktijk juist vaak als onprettig ervaren. De thee is dan te heet om te drinken. Maar wanneer je thee of koffie over een hele lange periode warm wil houden en pas later wil drinken, kan het juist wel een voordeel zijn dat de beter goed isoleert.

Isolatietest

David Smeulders meet in zijn laboratorium op de TU Eindhoven de temperatuur van het water. Dit doet hij zowel met kokend water als met ijswater. Terwijl hij het water inschenkt, stopt hij een draadje in de beker dat aan metingsapparatuur hangt. Op het beeldscherm van de aangesloten laptop is te zien hoeveel graden het water is. 'Als het hete water in de beker komt, koelt het al flink af. Bij elke beker is de starttemperatuur daardoor dan ook anders', legt David uit.

Na twee uur de in totaal twintig bekers in een afgesloten ruimte te laten staan, meet David opnieuw de temperatuur van het water. Bij het kokende water zijn grote verschillen te zien. De beker van de Action is bijvoorbeeld 44 graden afgekoeld. 'De warmte lekt aan de bovenkant van de beker. De deksel is een zwakke plek voor de isolatie.' Dit is dan ook te zien op de warmtecamera die David op de bekers heeft gericht. 'Hoe geler de kleur, hoe meer warmte er verloren gaat', voegt de hoogleraar toe.

De thermosbeker van Eva Solo houdt de warmte daarentegen juist goed vast. '17 graden afgekoeld, dat is heel netjes', vindt David.

20190506_thermostabel_1.png
Temperatuurverschillen per beker

Top drie beste thermosbekers

De top drie van beste thermosbekers ligt dicht bij elkaar, maar de winnaar van de thermosbekertest is die van het merk Tefal. Het eindoordeel is een 8,7. De deskundigen zijn het alleen niet allemaal over de winnaar eens. Zo geeft Floris voor het gebruiksgemak maar een 5. Kiona en Rose zijn daarentegen juist erg enthousiast over deze thermosbeker. Vooral de kwaliteit krijgt een hoog cijfer van de dames: een 10 en een 9. Bovendien is de beker volledig lekvrij.

Vlak achter de winnaar volgt de thermosbeker van Contigo. Het eindoordeel voor deze beker komt uit op een 8,6. Ook deze thermosbeker is volledig lekvrij. Voor de smaak van thee en koffie en de drinktemperatuur, krijgt de thermosbeker hoge waarderingen van theesommelier Kiona en Barista Rose.

De thermosbeker van de Hema volgt met een 8,5. Dit is de goedkoopste beker van de top drie, verkrijgbaar voor 13,18 euro. Dat is ruim tien euro goedkoper dan de winnaar. Ook deze thermosbeker is lekvrij en krijgt van Floris een hoge waardering voor design.

Top drie slechtste thermosbekers

Overduidelijk is dat de thermosbeker van Corkcicle de grote verliezer is van de thermosbekertest, die blijft steken op een 3,5. De beker lekt het ergst, maar ook koelen de thee en koffie volgens de deskundigen te veel af. Floris is ook niet lovend over het ontwerp. Zowel uiterlijk, materiaal als formaat krijgen het rapportcijfer 5. Met een prijs van 29,90 euro is het bovendien een van de duurdere bekers uit de test.

Een Nederlandse woordvoerder van Corkcicle laat aan Radar weten dat de beker ook niet ontworpen is om lekvrij te zijn. Dit wordt volgens hem ook zo meegegeven aan verkooppunten. Hij is dan ook van mening dat de beker onterecht is meegenomen in de test. Op de Nederlandse website waar Radar de thermosbeker kocht, staat echter dat de beker vacuüm af te sluiten is.

Lees hier de volledige reactie van Corkcicle

Ook niet positief zijn de deskundigen over de thermosbeker van Bodum. Ook hier speelt het lekken een belangrijke rol van de negatieve beoordeling, die uitkomt op een 4,2. Het klepje openen en sluiten wordt bovendien als moeizaam ervaren.

De thermosbeker van Eva Solo staat tevens bij de slechtste bekers, omdat deze redelijk veel lekt. In tegenstelling tot de Corkcicle blijft de drank in de Eva Solo juist te heet om te drinken. Zelfs na een uur verbranden de deskundigen hun mond aan de koffie en thee. Op design wordt de beker wel goed beoordeeld. Floris geeft de thermosbeker hiervoor een 8,3.

20190506_thermostest_2.png
Resultaten van de thermosbekertest

Geen echte middenmoot

Opvallend is dat er niet echt een duidelijke middenmoot is in de beoordelingen van de deskundigen. De thermosbekers scoren een onvoldoende, of een vrij hoge score. Onvoldoendes hangen vooral samen met of een thermosbeker lekt of niet.

Maar het oordeel van de smaak van de koffie en thee en de drinktemperatuur is van belang. Zo krijgt de thermosbeker van de Action, de goedkoopste beker uit deze test, hiervoor een slechte beoordeling. De binnenkant blijkt, in tegenstelling tot wat er op de productbeschrijving staat op de website, niet van roestvrijstaal te zijn, maar van plastic. Dat proef je volgens Kiona en Rose ook duidelijk in de smaak. 'De smaak van kunststof bedekt alles van de lekkere thee.'

De Action laat in een schriftelijke reactie aan Radar weten dat ze de productinformatie op de website inmiddels hebben aangepast. Ook zullen ze er in de toekomst goed controleren of de bekers lekvrij zijn.

Lees de volledige reactie van Action

De thermosbeker van Klean Kanteen haalt met een 5,4 net geen voldoende. Dat terwijl de beker hoge beoordelingen krijgt voor design, gebruiksgemak en kwaliteit. Helaas is de beker echter niet volledig lekvrij en blijft de koffie en thee te heet om te drinken. Iets wat volgens de deskundigen ook de smaak niet ten goede komt.

De hoge drinktemperatuur na ruim een uur speelt ook bij de thermosbeker van Curver parten, waardoor de beker met een 7,8 net buiten de top drie belandt. Deze beker is echter wel volledig lekvrij. Een woordvoerder van Curver laat Radar telefonisch weten dat roestvrijstalen thermosbekers juist bedoeld zijn om de koffie en thee over een langere periode warm te houden. Wanneer je de koffie of thee snel wil consumeren kun je beter een thermosbeker van ander materiaal nemen.

De Curver Trendy Mug wordt per 1 januari 2019 niet meer geproduceerd. Thermisch isolerende producten van Curver worden overgenomen door Kapimex onder de merknaam Gusta: 'Wij gaan een eigen lijn lanceren met thermisch geïsoleerde producten onder eigen merknaam waar het model ‘Trendy Mug’ niet in gelijke vorm/uitvoering in terug gaat komen.'

HEMA heeft ook gereageerd. Lees de reactie hier

Meer over

Forumreacties

12
 • Door Radar

In welke thermosbeker blijft je thee of koffie het langst warm? Welke fles drinkt het beste? En kan de fles tegen een stootje, en is die lekvrij? Radar test 10 thermosbekers. Bekijk het fragment van maandag 6 mei 2019 terug.

 • Door Revoked

Dit onderdeel heeft wel een heel hoog WTF- gehalte.

 • Door Moneyman

Gelukkig hebben onze vrienden van de ANWB hetzelfde getest. https://www.anwb.nl/verkeer/tests/thermosbekers/test-thermosbekers-2018

Dit onderdeel heeft wel een heel hoog WTF- gehalte.
Ach. Toevallig wilde ik net zo'n ding kopen, en dan is dit wel weer heel handig 😉