RADAR+: Verhuizen zonder stress

verhuizen_verhuisdozen.jpg

Van dozenchaos tot te laat geleverde gordijnen: een verhuizing scoort torenhoog op de stress-schaal. Terwijl het stukken relaxter kan dankzij dit stappenplan.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

  • Nog 6-8 weken te gaan

Nog 6-8 weken te gaan

Kies je verhuismethode

Ben je waanzinnig stressbestendig? Heb je rijen handige vrienden met heel veel tijd? Bezit je een grote bus? Is het eerlijke antwoord op al deze vragen 'nee', besteed de verhuizing dan uit aan een betrouwbaar bedrijf. Goede verhuizers hebben een bomvolle agenda, dus schakel er tijdig een in. Vraag minimaal drie offertes op. De tarieven lopen behoorlijk uiteen, dus dat loont zeker. Bedenk ook of je zelf in wilt pakken, of dat liever door de verhuizer laat doen. Dat is niet eens veel duurder.

Zoek al je spullen uit

Een verhuizing is dé kans om eindelijk de droom van een georganiseerd huishouden te realiseren. Deel het opruimproject op in kamers of kasten en vraag je bij alles af: heb ik dit het afgelopen halfjaar gebruikt (cupcakemaker)? Heb ik er hier niet al een van (kurkentrekker) en ga ik dit ooit nog dragen (hotpants)? Alles wat niet meegaat naar het nieuwe adres, shift je in drie W's: weggooien, weggeven of winst maken.

Doe de administratie

Adreswijzigingen verstuur je simpel per mail. En als je de verhuisservice van postnl.nl inschakelt, kun je je post een tijd door laten sturen. Ook licht PostNL belangrijke instanties voor je in. Andere handige optie: adresstickers maken voor de nieuwe bewoners. Dan kunnen zij alles moeiteloos naar je opsturen. Ga je een stuk verderop wonen? Denk er dan aan om bibliotheekboeken in te leveren en eventuele spaarzegels bij de plaatselijke middenstand te verzilveren.

Bestel huisraad

Zorg dat je zo snel mogelijk de maten van het nieuwe huis weet, zodat je bijvoorbeeld nieuwe gordijnen of een vloer kunt uitzoeken. Zo voorkom je levertijdstress. Wil je echt als een pro te werk gaan, maak dan alvast plattegronden: dan zet je alle meubels bij aankomst à la minute op hun plek.

  • Nog 1-2 weken te gaan

Nog 1-2 weken te gaan

Ga voor de beste dozen

De studententijd van gammele bananendozen mag dan voorbij zijn; ook verhuisdozen van de bouwmarkt zijn vaak niet stevig genoeg om alle verhuislast te dragen. Bezuinig dus niet op dozen en pak vooral boeken in extra robuuste exemplaren in. En, hoe sterk ze ook zijn, gooi de dozen vooral niet te vol. Dat kost ze alsnog de bodem en jou je rug. Breekbare spullen wikkel je in (kranten)papier en ongelukken met flessen shampoo en tubes crème voorkom je door ze in een plastic zakje te verpakken.

Hanteer een markeringssysteem

Zet duidelijk op de dozen waar ze heen moeten – etage en kamer – en beschrijf eventueel kort wat erin zit: 'begane grond - keuken - pannen' of 'zolder - slaapkamer Daan - knuffels'. Het kan ook slim zijn om met kleurcodes te werken. Wat je ook kiest, zorg in elk geval dat je elke doos consequent markeert, zodat alles meteen op de goede plaats terechtkomt.

Sop het nieuwe huis

Heb je de sleutel van het nieuwe huis al? Maak het dan, uiteraard liefst met hulptroepen, grondig schoon. Zo voorkom je dat je op het moment suprême vette keukenkastjes moet schrobben voordat je er servies in kunt zetten.

Stel een eerste-nacht-doos samen

Tandenborstel, wc-papier, handdoeken, eerste set kleren: hoe fijn als dat na een lange verhuisdag voor het grijpen staat. Pak dus zo'n 'essentials'-box in. Ook is het prettig om een aantal koffiekoppen en glazen bij de hand te houden.

  • Op de verhuisdag

Op de verhuisdag

Regel de logistiek

Een van de grootste stressfactoren tijdens een verhuizing zijn in-de-weg-lopers. Dat kunnen kinderen of huisdieren zijn – een logeeradres is voor alle partijen de meest relaxte oplossing – maar ook een echtgenoot die alles tegelijk wil doen: sjouwen, uitpakken en lampen ophangen. Een heldere taakverdeling verhelpt dit leed. Bijvoorbeeld: de een pakt uit, de ander zet alles op z'n plek. Of: eentje voor de keukenkastindeling en eentje voor het in elkaar schroeven van meubels. Maakt niet uit hoe je het verdeelt, als er maar duidelijkheid over is. En laat die nieuwe bank bij voorkeur vlak voor of na de verhuizing bezorgen. Veel te hectisch als er ook nog eens leveranciers door het huis lopen.

Bedenk het menu

Koken is waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt na al het gesjouw en gesleep – en wellicht is het gasfornuis nog niet eens aangesloten. Patat is op een verhuisdag een perfect idee, al was het maar omdat je dan meteen de snackbar om de hoek weet te vinden. Heb je geen zin in vettigheid, maak dan ruim van tevoren een grote pan soep en vries die in. Of vraag een vriend(in) dat te doen. Weet je meteen het antwoord als er een 'Zeg ’t me hè, als ik je kan helpen' valt. Overigens is het niet alleen op de verhuisdag zelf, maar ook de dag ervoor een goed plan om niet zelf te koken. Schuif dus vooral bij anderen aan. Een buren-afscheidsdiner wellicht?

Laat de zucht naar totale controle los

In een dag een woontijdschrift-fähig huis creëren is natuurlijk niet erg realistisch. Maar ook de hele keuken en woonkamer gebruiksklaar maken, gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Stel geen onhaalbare doelen. Bedenk wat het belangrijkste is: dat je 's avonds in je eigen opgemaakte bed kunt ploffen bijvoorbeeld, en dat er gordijnen voor de slaapkamerramen hangen. Ook lampen op essentiële plaatsen hangen hoort hoog op de prioriteitenlijst. Richt je op die taken – alles wat je meer voor elkaar krijgt, is meegenomen.

  • De weken erna

De weken erna

Ga naar de gemeente

Is de verhuizing achter de rug, geef dan direct je nieuwe adres door bij de gemeente. Hiervoor heb je een legitimatiebewijs en je nieuwe huur- of koopcontract nodig. Doe het binnen vijf dagen, anders kan het je op een flinke boete komen te staan.

Pak logisch uit

Laat je niet gek maken door die opgestapelde dozen. Als je ze systematisch leegt, klaar je het karwei fluitend. Het handigst is om kamer voor kamer te werk te gaan. Begin met wat je het eerste nodig hebt en eindig met de bergruimtes. Een logische volgorde is bijvoorbeeld: keuken, slaapkamers, badkamer, woonkamer, zolder. Met de tv- en internetaansluiting kun je net zo goed een of twee dagen wachten. Zo ga je niet zitten facebooken of Netflix kijken en blijf je gefocust uitpakken. En die belangrijke mail haal je gewoon op je telefoon binnen.

Style af

Schilderijen ophangen, een fotowand maken, een plankje in de wc installeren: dat is de laatste stap. Het is heel georganiseerd om meteen tijdens het uitpakken alles aan de muur te bevestigen. Maar het loont ook om even te wachten. Misschien verplaats je de eettafel nog en hangt het magneetbord daardoor beter in het zicht op een andere plaats. Vaak weet je pas na een tijdje wat het meest praktisch en mooi is.

Zie je op tegen boren en ander geklus? Maak een lijstje van wat er gedaan moet worden en vraag een handige vriend(in) om die klusjes uit te voeren. Of huur een handyman in via werkspot.nl of Marktplaats. Kost hooguit een paar uur en bespaart je een hoop toestanden.

Maak kennis met de buren

Ben je eenmaal geland, dan is het tijd om de buren te begroeten. Bel in elk geval aan bij je directe buren en wissel meteen telefoonnummers uit, zodat jullie elkaar kunnen bereiken als er eventueel overlast is. Dat pianospel is trouwens al een stuk minder ergerlijk als je weet om welk lief oefenend buurmeisje het gaat. Geen zin in al die 'buurvrouw-op-de-koffie-gezelligheid'? Neem toch de moeite om je voor te stellen, anders word je al snel met scheve ogen aangekeken. Ongelegen aanbellers laat je vervolgens vriendelijk weten geen tijd te hebben. Niks mis mee, en wel zo duidelijk. Ben je wel uit op contact, nodig dan je straatgenoten uit voor een kop koffie of glas wijn. Of organiseer een burenborrel. Die housewarming voor familie en vrienden doe je een andere keer, zodat je je helemaal op de nieuwe buren kunt concentreren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Najaar 2016, nummer 5

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Meer over