RADAR+: Welke bbq is de beste?

bbq.png

Twee hoopjes bakstenen, stukje kippengaas erop en een vuurtje van zelf gesprokkeld hout en dennennaalden eronder: barbecue! Maar het kan ook luxer, en zelfs op gas. Welke barbecue is de beste?

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

Als je van écht vuur houdt en de authentieke barbecueroostersmaak en -geur, neem je een houtskoolbarbecue. Ze zijn er in allerlei prijzen en maten, van simpele gietijzeren of aardewerken tafelmodellen tot super-de-luxe, megagrote Webers en Barbecooks. Een houtskoolbarbecue vraagt tijd en aandacht. Allereerst het aanmaken: doe dat nóóit met spiritus, want dat is levensgevaarlijk! Sommige moderne barbecues (bijvoorbeeld van Barbecook) hebben een quickstart-systeem waardoor ze ook zonder aanmaakblokjes in een oogwenk branden. Een slecht brandende barbecue rookt meer dan die roostert. Hitte heb je nodig, maar geen vlammen. Afhankelijk van de hoeveelheid houtskool duurt het een half uur tot drie kwartier voordat de kooltjes goed wit gloeien en het barbecueën kan beginnen: wie eerder start, is voedsel aan het verbranden, niet aan het barbecueën. Je kunt de hitte van een houtskoolbarbecue regelen door het grillrooster hoger of lager te zetten, houtskool aan te vullen - of te wachten tot het vuur iets dooft. Het schoonmaken van houtskoolbarbecues vergt veel schrapen en vieze handen, maar sommige moderne types hebben handige 'snel-leeg-asbakken'.

Goed op stroom

Lekker snel beginnen en weinig schoonmaakgedoe achteraf? Neem een elektrische barbecue! Steek de stekker in het stopcontact, zet de thermostaat op de juiste temperatuur, wacht heel even, en beginnen maar. Doordat de temperatuur precies is te regelen, zal het vlees niet snel aanbranden of roken. Je kunt een elektrische barbecue zelfs binnen gebruiken. Nadeel: je krijgt geen echte barbecuesmaak. Bovendien moet je in de buurt van een stopcontact zijn, dus voor de camping of op reis is een elektrische bbq niet handig.

Gassen maar!

Ook een gasbarbecue warmt snel op: aansteken en beginnen! Meestal kun je de gasvlam precies regelen, dus aanbranden en roken is er nu ook niet bij. En het vlees krijgt meer roostersmaak dan bij een elektrische barbecue. Check op een gasvlambeveiliging, die de gastoevoer stopt als de vlam uitwaait. Je moet de gasflessen - butaan of propaan - wel voor elke barbecue vullen, stukken minder simpel dan een zakje houtskool in de schuur hebben staan. Gasbarbecues zijn er in allerlei soorten: zonder of met deksel (voor het garen van grote stukken vlees), compact voor op tafel of complete superdure buitenkeukens. Handig? Alleen als je zo'n buitenkookfanaat bent dat je al gaat barbecueën bij de eerste zonnestraal in april.

Buitenbeentjes

Iets heel anders of op zoek naar meer mogelijkheden? Probeer een Skottelbraai, een gasgestookte superwok annex barbecue/oven of een Big Green Egg, een combinatie van een barbecue en (rook)oven waarop je alles kunt klaarmaken, van biefstuk tot pizza. Voor op reis is er niks handiger dan zo’n kleine lichtgewicht wegwerpbarbecue (bij campingwinkels en bouwmarkten). Haal 'm uit je rugzak, even aansteken en je kunt er ruim een uur met z'n tweeën heerlijk op barbecueën (en er daarna een vuurtje in stoken). Na afloop kan de barbecue in de vuilnisbak. En voor wie het helemaal echt wil doen: bouw je eigen barbecue op de (kale) grond. Twee hoopjes (bak)stenen, stukje kippengaas of een oud (oven)rooster erop en een gloeiend vuurtje van zelf gesprokkeld hout en dennennaalden eronder.

Zo wordt ’t het lekkerst

* Begin met barbecueën als de barbecue heet (gloeiend) is. Laat de barbecue later wat afkoelen om bijvoorbeeld fruit, vetter vlees of tere vis te roosteren.

* Houd de barbecue schoon. Aangekoekte restjes op het rooster zorgen voor plakken en aanbranden.

* Wrijf/kwast het rooster regelmatig in met wat (olijf)olie tegen plakken én voor mooie grillstreepjes. Niet te veel, dan gaat het druipen.

* Drie tangen zijn voldoende: voor vis, voor vlees en voor groente. Een vork om te prikken, visklemmen (voor één of meerdere hele vissen of stevige filets). Aluminium grillbakjes of een grillplaat voor zachtere en kleinere vis- en groentesoorten (kabeljauw, garnalen, kerstomaatjes). Een fijnmazig rooster op het gewone rooster, bijvoorbeeld voor groenten en fruit. Metalen spiesen/ spiesjes verbranden niet, satéprikkers wel.

* Verder kwastjes om mee in te vetten en - onontbeerlijk bij een houtskoolbarbecue - een staalborstel om schoon te maken.

* Bij houtskoolbarbecues: houd een emmer water en een plantenspuit bij de hand om vlammetjes mee te doven.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in RADAR+, Zomer 2012, nummer 3

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl