Radboudmc gaat patiënten fysiek en mentaal beter voorbereiden op operaties

28:06 operaties.jpg

Het Radboudumc gaat binnen nu en twee jaar nagenoeg alle patiënten die worden geopereerd vooraf helpen met fysieke training, verbetering van voeding, mentale begeleiding en het stoppen met roken en alcohol. Dat moet leiden tot minder complicaties en een korter verblijf in het ziekenhuis, schrijft het AD.

In eerste instantie gaat het alleen nog om operaties vanwege kanker, in 2022 komen daar bijvoorbeeld ook knie- en heupoperaties bij. Het Nijmeegse ziekenhuis wil patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie en heeft daarom met de grootste zorgverzekeraars - CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Menzis - afgesproken dat elke patiënt een op maat gesneden fitheidsplan krijgt: Fit4Surgery heet het.

Helft minder complicaties

In drie à vier weken blijken patiënten dusdanig veel fitter te kunnen worden dat het aantal complicaties de helft minder kan worden, blijkt uit een proef die de afgelopen twee jaar is gedaan met darmkankerpatiënten. Die lagen na hun operatie gemiddeld ook twee dagen korter in het ziekenhuis dan de patiënten die geen fitheidsprogramma doorliepen.

Bron: ANP