Radboudumc gaat levenskans ongeboren baby meten met longtest

longtest-baby-141217.jpg

Een gynaecoloog en een fysicus van het Nijmeegse academische ziekenhuis Radboudumc gaan luisteren naar de longen van ongeboren baby's. Zij verwachten dat ze op basis van het geluid de longrijpheid van een foetus kunnen vaststellen. De rijping van ongeboren longetjes is van groot belang voor de levenskansen van het kind na de geboorte.

Het ziekenhuis heeft donderdag een subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het ontwikkelen van de akoestische test. Tot nu toe is er geen betrouwbare test die moeder en ongeboren kind niet schaadt, zegt het Radboudumc.

Meestvoorkomende complicatie voorkomen

Als de longen van een te vroeg geboren baby niet rijp zijn, kan het kind niet zelfstandig ademen. Het is de meestvoorkomende complicatie bij vroeggeboortes. Artsen willen het graag voorkomen, omdat het kind er meestal blijvende schade door oploopt.

Als artsen zeker weten hoe rijp de longetjes zijn, kunnen ze beter beslissen of een kindje geboren kan worden. Ze kunnen ook een behandeling starten om de bevalling uit te stellen.

Bron: ANP