background branding

Radio en tv via internet steeds populairder

Iets meer dan de helft van de internetters gebruikte vorig jaar de computer om radio- en televisieprogramma's te volgen. Iets minder dan de helft las of downloadde kranten via internet. Het mediagebruik via internet gaat volgens het CBS ten koste van de traditionele verschijningsvormen van media, zoals papieren kranten. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Tussen 2005 en 2008 steeg het aantal Nederlandse internetgebruikers dat kranten of nieuwsbladen op internet raadpleegt, met ruim een derde. De toename bij internettelevisie en -radio is nog groter: het gebruik hiervan is vanaf 2005 meer dan verdubbeld. Vooral bij jongeren onder de 25 jaar is internettelevisie populair: ruim 70 procent van de jongeren kijkt of luistert via de computer.

Mannen lezen de krant vaker digitaal dan vrouwen: 54 procent tegen 41 procent. Ruim de helft van de internetters tussen 25 en 44 jaar leest kranten of nieuwsbladen via internet. Bij de andere leeftijdsgroepen ligt dit aandeel op iets meer dan 40 procent.

De populariteit van de digitale media gaat volgens het CBS ten koste van de oplage van papieren kranten. De totale binnenlandse oplage van dagbladen daalde tussen 2002 en 2008 met ongeveer 16 procent, van 4,3 miljoen tot 3,6 miljoen per dag.

Het aantal huishoudens met een abonnement op een dagblad nam af van bijna 60 procent in 2002 tot 50 procent in 2007.

Bron: ANP