Rapport over complicaties na laserbehandeling naar Tweede Kamer

laserbehandeling-rapport-270917.jpg

De resultaten van het vervolgonderzoek van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) naar de complicaties van laserbehandelingen is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding is de wetswijziging die minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vorig jaar indiende.

Een laserbehandeling kan ingezet worden voor het behandelen van diverse huidproblemen, zoals pigmentvlekken, rimpels, couperose en (acne)littekens. Lasertherapie kan ook gebruikt worden voor ontharing of het verwijderen van tatoeages.

Ernstige complicaties

In 2014 heeft Radar in een uitzending aandacht besteed aan de ernstige complicaties die bij dergelijke behandelingen kunnen optreden, zoals brandwonden.

Vanwege dergelijke veiligheidsrisico's wil de minister dat alleen BIG-geregistreerde huidtherapeuten zulke behandelingen uitvoeren. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het BIG-register is de Nederlandse databank waarin een aantal officieel erkende gezondheidswerkers is geregistreerd.

Hiertoe diende zij vorig jaar de wetswijziging in. Brancheorganisatie ANBOS wilde toen een tweede onderzoek en wenste dat er voor schoonheidsspecialisten een uitzondering zou komen, zodat bepaalde behandelingen nog wel door hen uitgevoerd konden worden zonder een BIG-registratie.

Alle huidbehandelingen leiden tot complicaties

Uit het vervolgonderzoek van het RIVM kwam naar voren dat alle huidbehandelingen met lasers en soortgelijke apparatuur kunnen leiden tot complicaties. Deze variëren van tijdelijke roodheid en zwelling tot permanente schade aan de huid, zoals verbranding en zelfs littekens.

Bron: RIVM / Rijksoverheid / NRC / Radar