Rattenplaag - reactie gemeente Leiden

20191111_logoleiden.png

Naar aanleiding van het Radar-item over ratten in Nederland kwam de gemeente Leiden met de volgende reactie:

'Wat doet de gemeente Leiden aan de ratten in de stad. Doet de gemeente Leiden genoeg?

Ratten horen net als meeuwen en duiven bij de stad. Niet iedereen ziet ze graag. Een schone leefomgeving maakt het minder aantrekkelijk voor ze. Naast vegen en legen geven we voorlichting over het schoonhouden van de buitenruimte en het niet voeren van bijvoorbeeld eenden. Samen met de woningbouwcorporaties zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk nestgelegenheid is. Als bewoners (veel) ratten signaleren of overlast ervaren kunnen zij altijd een melding doen bij de gemeente. We kijken naar de aard en omvang van de melding of klacht en grijpen in als het nodig is. Bij risico voor de volksgezondheid of de leefbaarheid treden wij proactief op.

Zou de gemeente meer willen doen?

Landelijk geldt een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren in de buitenruimte. Dit verbod is goed onderbouwd en we ondersteunen het, maar dit maakt de daadwerkelijke bestrijding wel lastiger. Eén van de alternatieven is het mechanisch wegvangen van de ratten met klemmen. Dit kan ook betekenen dat we andere kleine dieren zoals egels vangen, dus hier zijn we hier terughoudend mee.

Wil de gemeente landelijk beleid?

Landelijk beleid kan een goede basis vormen om excessen en daarmee onrust over ratten te voorkomen.

Is er genoeg budget?

Met de huidige taken ten aanzien van ongediertebestrijding en het aantal meldingen dat de gemeente jaarlijks ontvangt, is er voldoende budget.'