'Rauw hondenvoer is besmettingsrisico'

Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven.
Veel vlees in de supermarkt bevat ziekmakende of ESBL-vormende bacteriën, die bestand zijn tegen sommige soorten antibiotica, en het gevaar ligt op de loer dat huisdieren en hun baasjes besmet raken, schrijft De Telegraaf.
Hondeigenaar kan ESBL dragen
Volgens dierenartsen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht laten veel baasjes zich door hun hond in het gezicht likken. 'De kans dat een hondeneigenaar dus ook ESBL draagt, is aanzienlijk. Antibiotica zal bij hem of haar dus niet werken.' Ook honden die zelf geen rauw vlees krijgen lopen gevaar doordat ze poep eten van andere honden.
Let op bij rauw vlees
Waar moet je op letten als je jouw dier rauw vlees geeft? Radar heeft navraag gedaan bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Dierenarts Ronald Corbee legt uit dat rauw betekent dat het vlees niet is verhit. Diepvriesworst is een voorbeeld van rauw vlees. Als je jouw dier rauw vlees voert, is het belangrijk om de hygiëne te letten. Dit doe je door bijvoorbeeld de etensbak direct na het voeren schoon te maken, je handen te wassen als je het dier hebt geaaid en je gezicht te wassen als het dier in je gezicht heeft gelikt. Dierenarts Corbee zal rauw vlees niet actief adviseren. Hij adviseert graag brokken en blikvoeders, omdat de kans op infectie dan vele malen kleiner is.
Bron: Radar / ANP MediaWatch / De Telegraaf