background branding

Reactie AfterKar op antikaterdrank van Joel Beukers en Reinier Zonneveld

afterkar-doos-1.png

Naar aanleiding van de reportage over de onjuiste claims die worden gemaakt door het bedrijf AfterKar. Zoekt Radar al weken contact met het bedrijf dat een antikaterdrank verkoopt. Er kwam maar geen reactie, na een bezoek van verslaggever Vanessa Ackah aan het bedrijfspand van Joel Beukers ontving Radar een schriftelijke reactie.

1. AfterKar is voor na het 'karren', het belooft een kater en een dinsdagdip tegen te gaan. Het wordt dus niet expliciet gezegd, maar een van de functies is herstel na mdma-gebruik, klopt dat?

Nee, klopt niet. Afterkar is een rebalance shot dat gecreëerd is om je mineraal en vitamine balans te herstellen na fysieke inspanningen. Deze fysieke inspanningen kunnen zowel gerelateerd zijn aan vol sporten, feesten en/of reizen (vliegen in het bijzonder). Het woord Karren staat bij ons voor "er vol voor gaan". En dat leidt tot een fysiek zware belasting. Wij (Afterkar) zullen nooit het gebruik van MDMA aanmoedigen en dat is ook niet waar we met Afterkar expliciet op doelen. 'Afterkar voor Aftercare' staat voor je vitamine en mineralen balans herstellen/aanvullen na intensieve inspanning (sport, party, travel). Een nacht feesten is zeker een zware belasting. Mensen met step- counters komen tot rond de 50.000 steps op zo'n party. Met de suggestie dat iedereen die op zo'n feestje staat ook MDMA gebruikt denken wij dat veel mensen zich tekort gedaan zullen voelen. Niet iedereen die de muziek en gezelligheid opzoekt is direct ook een recreatieve drugs gebruiker. Daarnaast is Afterkar dus een breder product dan enkel gerelateerd aan 'party'.

2. Hoe gaan de bestanddelen van AfterKar volgens u een kater tegen? En op wat voor onderzoek is de werking gebaseerd?

Er is geen sprake van een alcohol-kater claim op dit product. Met Afterkar voor Aftercare doelen wij op het herstellen van je vitamine en mineralen balans na intensieve fysieke inspanning, bijvoorbeeld op een muziek party, of andere activiteit die voor een disbalans kan zorgen, zoals intensief sporten, lang reizen, in combinatie met minder gezond eten. Wij geven niet aan dat dit drankje geconsumeerd moet worden om zo de neveneffecten van het gebruik van alcohol en/of drugs weg te nemen. Als iemand dat op social media bijvoorbeeld suggereert betreuren wij dat bijzonder en uw signaal is zeker voor ons aanleiding om (nog) strikter te communicatie om ons product te monitoren.

3 De ingrediëntenlijst van AfterKar is voorgelegd aan een drugsexpert van Jellinek en een klinisch farmacoloog. Volgens hen is er nauwelijks tot geen bewijs dat AfterKar een mdma-kater of -dip kan tegengaan. Zij wijzen er ook op dat je alle bestanddelen van AfterKar al binnenkrijgt als je gewoon gezond eet. Wat is uw reactie daarop? En wat is volgens u dan nog de toegevoegde waarde van het drankje?

Eens, als je altijd een gezond en gebalanceerd dieet tot je neemt dan heb je geen voedingssupplementen nodig. Dat is in zijn algemeenheid al waar en ook bij ons product. Maar als dat je niet lukt op bepaalde momenten, en veel mensen eten nu eenmaal niet gezond, dan vinden mensen het fijn als ze in plaats daarvan voedingssupplementen kunnen gebruiken.

4. Als je belooft dat mensen mdma kunnen gebruiken zonder kater, of een verminderde kater, stimuleer je mensen dan niet om mdma te nemen?

Integendeel, dat adviseren wij dus ook zeker niet. Wij stimuleren mensen juist om hun lichaam in optimale conditie te houden, onze uitingen zijn gefocussed om consumenten zo fit en zeker mogelijk in hun eigen lichaam te voelen. Het aanzetten tot drugsgebruik past daar niet bij.

In algemene zin zou ik willen zeggen dat mijn programma's zijn geschreven om mensen te helpen met afvallen en/of sterker te maken. Fysiek zware inspanning komt niet vanzelf, ondersteuning hierbij is essentieel, daarom zijn mijn producten ontwikkeld om je lichaam in topconditie te houden. Zo ook Afterkar, met Afterkar krijg je vitaminen, mineralen binnen die goed zijn voor het lichaam en waar je als mens soms simpelweg niet genoeg van hebt.

Uit jullie vragen krijgen wij de indruk dat in de on-line communicatie over Afterkar wel de suggestie wordt gewekt dat Afterkar een goede combinatie is met het gebruik van MDMA. Wij zijn hier van geschrokken. We zullen er extra scherp op gaan letten om dit te voorkomen. Dit is uiteraard niet onze bedoeling geweest.