Reactie: FWS

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 12 september 2016, over de schadelijke gevolgen van energiedrankjes, heeft de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) de onderstaande reactie gegeven.

'Energiedrank is een functionele drank. Het helpt je om scherp te blijven op je werk, tijdens je studie of tijdens een lange autorit. De werkzame stoffen  hiervoor zijn onder meer suiker en cafeïne.

In een blikje energiedrank van 250 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne, dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid cafeïne van 1 kopje koffie. Op basis van onderzoek door de European Food Safety Authority (EFSA) naar cafeïne adviseert het Voedingscentrum voor jongeren tussen 13 en 18 jaar maximaal 1 blikje energiedrankje 250ml per dag en onder de 13 helemaal geen energiedrank. Op verpakkingen van energiedranken staat dan ook vermeld: "niet geschikt voor kinderen" en "consumeer met mate". Voor wat betreft suiker in energiedranken: dit hoeft geen issue te zijn, want er zijn allerlei energiedranken zonder suiker te koop.

 

Helaas wordt er vooral door jongeren nog wel eens teveel geconsumeerd en dat kan -vaak bij langdurig overmatig gebruik- leiden tot gezondheidsissues. De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) heeft dit bespreekbaar gemaakt bij producenten van energiedranken en hun afnemers, wat reeds geresulteerd heeft in een aantal maatregelen. Zo zijn energiedranken niet verkrijgbaar op middelbare scholen en wordt er onder de 16 jaar niet gesampled. Ook supermarkten gaan steeds bewuster om met de verkoop van energiedrankjes, waardoor een aanzienlijke daling in de verkoop van energiedrankjes per aankoop is gerealiseerd.

Producenten blijven actief bezig om consumenten te informeren over energiedrankjes en hoe deze te consumeren.'