Reactie Ministerie VROM
Een roetfilter in een dieselauto kan mogelijk ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Lees hier de reactie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
Welk beleid heeft het Ministerie opgesteld om de uitstoot van fijnstof ofwel roetdeeltjes terug te brengen?
Om de normen van de luchtkwaliteit (PM10 en NO2) te halen, moeten er maatregelen worden genomen. De Nederlandse overheid heeft een heel pakket aan maatregelen opgezet om de uitstoot van fijnstof terug te dringen. Dit zijn enerzijds lokale en anderzijds nationale maatregelen. Het pakket aan maatregelen zal ervoor moeten zorgen dat in 2010 heel Nederland voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit.
De maatregelen worden zowel bij verkeer, landbouw als industrie genomen. Een selectie:
+ roetfilters in bestaande en nieuwe dieselvoertuigen
+ stimuleren van luchtwassers in de landbouw
+ opzetten van milieuzones
+ reductieplan fijn stof voor de industrie
TNO onderzoek
Eind 2006 bereikte het ministerie van VROM berichten dat er in het type roetfilters dat als retrofit wordt gemonteerd ongewenste reactieprodukten als oxi-PAK's en nitro-PAK's zouden kunnen ontstaan en dat dit type filters zou leiden tot een toename van ultra fijne deeltjes (volgens een onderzoeker van de TU Delft ). Dergelijke berichten, ook al lijkt er weinig grond voor te zijn, neemt VROM altijd serieus omdat het hier de gezondheid van mensen betreft. VROM houdt voortdurend een vinger aan de pols en controleert dergelijke berichten altijd.
Naar aanleiding van deze berichten is navraag gedaan bij andere Europese landen met ervaring met retrofit om na te gaan of zij deze geruchten kenden en er onderzoek naar hadden gedaan. Tegelijkertijd heeft VROM afgelopen februari aan TNO gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de kans op gezondheidseffecten van retrofit roetfilters op personen- en vrachtwagens met dieselmotoren. Niet omdat er aanleiding was voor ongerustheid, maar om nog eens bevestigd te krijgen dat er geen reden voor zorg of ingrijpen is.
Status onderzoek?
Het vooronderzoek van TNO is vrijwel afgerond. TNO heeft de conclusies per brief al aan minister Cramer bekend gemaakt. Op basis van het vooronderzoek concludeert TNO dat bij het gebruik van retrofit roetfilters een afname verwacht wordt van toxische componenten en dat er vooralsnog geen reden is tot het nemen van draconische maatregelen zoals het stopzetten van de subsideregeling voor retrofit roetfilters. De door de TU Delft naar voren gebrachte risico's op de vorming van zeer fijne deeltjes en nitro-Pak en oxi-PAK zijn vooral gebaseerd op vermoedens, en niet op wetenschappelijk onderzoek. Het RIVM trekt de dezelfde conclusie: roetfilters zijn naar verwachting per saldo positief voor de gezondheid. Hoewel de uitworp van dit type uitlaatgas¬componenten door retrofit roetfilters mogelijk kan toenemen zal de gezondheidsbalans toch positief zijn en de hoeveelheid fijnstof uitgedruk in massa afnemen. Bij de huidige inzichten van de WHO wordt de reductie van de massaconcentratie van fijn stof nog steeds als een 'no regret' benadering gezien. Wel adviseren TNO en het RIVM om verder onderzoek uit voeren om precies te weten wat er in het filter gebeurt. Bij dat onderzoek zal er worden gemeten welke deeltjes er precies uit het filter komen en wat voor een invloed al deze deeltjes op de gezondheid hebben. Het onderzoek dient om het mogelijke effect te kwantificeren en, indien daar toch aanleiding toe blijkt te zijn, eisen te formuleren aan de uitstoot van deze uitlaatgascomponenten.
Op basis van de conclusies van TNO en het RIVM dat roetfilters per saldo beter voor de gezondheid zullen zijn en dat de TU Delft slechts uitspraken doet op basis van vermoedens en niet op basis van wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, ziet het ministerie van VROM geen reden voor ongerustheid. Retrofit-roetfilters zijn juist goed voor de gezondheid. Nederland heeft retrofit filters nodig om de luchtkwaliteitsproblemen (gezondheidsschade) op te lossen. Wel zal het ministerie van VROM, het RIVM en TNO opdracht geven tot vervolg onderzoek, om precies te weten wat er in het filter gebeurt.
Andere plannen?
De rijksoverheid blijft onderzoek doen naar maatregelen om fijnstof deeltjes te reduceren.