Reactie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en a.s.r. op omzetplafonds

Radar besteedt in de uitzending van 30 oktober 2023 aandacht aan de omzetplafonds. Hierdoor moeten patiënten soms noodgedwongen opzoek naar een ander ziekenhuis omdat het afgesproken bedrag tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis is bereikt. Zowel verzekeraar a.s.r. en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen geven een reactie. Je leest het hier.
Reactie zorgverzekeraar a.s.r.
Radar nodigde zorgverzekeraar a.s.r. uit in de studio. Zij sloegen dit aanbod af en gaven de volgende reactie: "Klanten die met a.s.r. contact hebben gehad met het verzoek tot zorgbemiddeling zijn succesvol geholpen. Wij voeren onze zorgplicht uit conform wet en regelgeving zoals dat in Nederland is vastgelegd."
Schriftelijke reactie van Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Algemene toelichting omzetplafonds
NVZ-voorzitter Ad Melkert: "Het belang van goede zorg voor de patiënt staat voor ziekenhuizen altijd voorop. Ziekenhuizen maken elk jaar afspraken met verzekeraarsover de zorg die zij het komende jaar kunnen gaan leveren. In veel gevallen willenzorgverzekeraars een omzetplafond met ziekenhuizen afspreken. Daardoor kunnenziekenhuizen bij verschillende zorgverzekeraars te maken hebben met omzetplafonds.Indien er gedurende het jaar blijkt dat er meer zorg nodig is dan voorzien in het contract,dan wordt het gesprek hierover met de verzekeraar gevoerd. Ziekenhuizen zetten zichmaximaal in om die extra zorg te leveren. Maar dit is natuurlijk van veel factorenafhankelijk. Denk aan de beschikbaarheid van zorgprofessionals en operatiekamers. Ookis het natuurlijk van belang hoeveel geplande zorg een ziekenhuis nog moet leveren voorde andere zorgverzekeraars. Uiteindelijk telt ook de financiële ruimte die een ziekenhuisheeft om extra zorg te kunnen leveren, in relatie tot het beschikbaar zijn van extramiddelen die de zorgverzekeraar nog heeft om gedurende het jaar extra te contracteren.Een patiëntenstop wordt zoveel als mogelijk voorkomen en enkel als laatste middelingezet. Het is de verantwoordelijkheid van de verzekeraar om door middel vanzorgbemiddeling op zoek te gaan naar een alternatief voor de patiënt. Bijvoorbeeld doorextra zorg in te kopen bij een ziekenhuis in de buurt of bij het desbetreffende ziekenhuisdat de patiëntenstop heeft afgekondigd als daar voldoende professionals zijn om de zorgte leveren. De verzekeraar heeft dus een zorgplicht naar de patiënt.’"
Financiële risico’s omzetplafonds
NVZ-voorzitter Ad Melkert: "Aan omzetplafonds zit zoals gezegd ook een financiële kant.Omzetplafonds zorgen voor een toename van financiële risico’s voor ziekenhuizen.Blijkt de zorgvraag van de patiënten die bij een zorgverzekeraar verzekerd zijn, in eenbepaald jaar hoger te liggen, dan wordt de extra door het ziekenhuis geleverde zorg nietvergoed. Andersom geldt: ligt de zorgvraag lager, dan krijgt het ziekenhuis niet hetomzetplafond maar een lager bedrag vergoed. Dat is dus een dubbel financieel probleem.In feite schuiven zorgverzekeraars het verzekeringsrisico naar ziekenhuizen door. Omdatde zorgplafonds nooit exact de zorgvraag per zorgverzekeraar dekken, schietenziekenhuizen er door het gebruik van omzetplafonds bijna altijd bij in. Doordat deplussen en minnen per zorgverzekeraar van jaar op jaar fluctueren, bemoeilijkt datenorm de financiële sturing door de ziekenhuizen. Terwijl ziekenhuizen vaak al degrootste moeite hebben om uit de rode cijfers te blijven. Door onder meer de extrakostenstijgingen van personeel, energie en inkoop die de jaarlijkse indexering van dezorgkosten te boven gaan. Daarom moet deze praktijk veranderen. Tot nu toe vinden we echter bij de zorgverzekeraars geen gehoor. En mede daardoor kunnen wachtlijsten noglanger worden."
Bekijk de uitzending van Radar over omzetplafonds van maandag 30 oktober 2023 hier.