background branding

Reactie: NVB

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 21 maart 2016, over het oversluiten van je hypotheek, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken de onderstaande reactie gegeven.

'Banken willen hun klanten zoveel mogelijk helpen bij de financiering van hun woning. Uitgangspunt daarbij is te allen tijden dat de financiering verantwoord moet zijn. Dat betekent in ieder geval dat de klant de maandlasten van de hypotheek moet kunnen betalen. Dat uitgangspunt geldt voor alle klanten, dus ook voor 'oversluiters'. De wettelijke normen voor Loan to value (LTV) en Loan to income (LTI) zijn een belangrijke houvast, in het belang van de klant; ook in situaties wanneer de bank deze strikt formeel niet zou hoeven toepassen. Wanneer geen nieuwe financiering tot stand komt maar bijvoorbeeld een nieuwe rentevast periode wordt vastgesteld, zal de bank niet opnieuw een LTV- en LTI-toets uitvoeren; er wordt dan immers geen nieuwe lening verstrekt. Bij oversluiten naar een andere financier kunnen er knelpunten zijn als bij voorbeeld de LTV hoger is dan de huidige norm of als het inkomen sindsdien (sterk) is gedaald.

Daarnaast wijzen we graag op deze tekst over rentemiddeling op onze website: http://www.nvb.nl/thema-s/wonen/4954/rentemiddeling.html'