Reacties zorgverzekeraars
Wat gebeurt er met uw collectieve zorgverzekering bij ontslag? Enkele zorgverzekeraars geven antwoord.
IZZ is een bijzondere zorgverzekeraar: het is een collectieve zorgverzekering die als secundaire arbeidsvoorwaarde is opgenomen in zeven zorg-cao’s. Medewerkers die onder deze cao’s vallen, kunnen zich verzekeren via de IZZ-regeling. Een van de voordelen daarvan is dat de medewerkers die voor IZZ kiezen, niet alleen een collectiviteitskorting krijgen, maar ook een werkgeversbijdrage. Dit maakt IZZ financieel extra aantrekkelijk.
Mocht het dienstverband eindigen, dan krijgen IZZ-verzekerden het aanbod om zich te verzekeren via de Ex-IZZ-verzekering. Deze kent dezelfde gunstige polisvoorwaarden, maar daarbij eindigt wel de collectiviteitskorting, evenals de werkgeversbijdrage. Deze zijn immers onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij pensionering of WIA behoudt de verzekerde wel de collectiviteitskorting.
Bij beëindiging van het dienstverband kan de werknemer er ook voor kiezen om over te stappen naar de collectiviteit van een eventuele nieuwe werkgever, naar een andere collectiviteit of naar een individuele verzekering’. Informatie hierover staat ook op onze website: http://www.izz.nl/werknemers/informatie_service/faq_overzicht/uitdiensttreden/CZ Collectiviteitskorting
Het gaat om een werkgevers-collectiviteitskorting en die vervalt per eerstvolgende betaaldatum als men uit dienst treedt, ontslag krijgt of soms ook bij pensionering (afhankelijk of er met een werkgever een korting is afgesproken voor inactieven). Het ligt voor de hand dat een korting voor de werknemer van een collectiviteit ophoudt als de werknemer geen werknemer meer is. Bij faillissement van een bedrijf handhaven we overigens de korting nog tot 1 januari na het faillissement.Overstappen
Als men uit de collectiviteit gaat, wordt de polis omgezet in een individuele en men kan als men wil per 1 januari as. naar een andere verzekeraar. Alleen als men naar een andere werkgeverscollectiviteit gaat, kan men eerder overstappen. Dit is tussen de zorgverzekeraars onderling afgesproken in ZN-verband. AGIS Zorgverzekeringen1) Verliezen mensen hun collectiviteitskorting bij Agis Zorgverzekering na ontslag?
Ja, de mensen verliezen hun collectiviteitskorting bij ontslag. De verzekering wordt voortgezet op individuele basis. Agis biedt de ontslagen mensen een alternatief aan via een open collectief om zodoende toch korting te kunnen ontvangen over hun verzekering, want ontslagen worden is al erg genoeg. Wat geldt hiervoor bij pensioen?
Afhankelijk of de werkgever hier aanvullende afspraken over heeft gemaakt met Agis. Indien niet het geval, dan vervalt de collectiviteitskorting. 2) Kunnen mensen gedurende dat jaar dan overstappen naar een andere verzekeraar of moeten ze wachten tot het einde van het jaar?
Wanneer mensen hun baan verliezen, blijven zij verzekerd via hun huidige verzekeraar. Zij verliezen de aanspraak op de collectiviteitskorting en de verzekering wordt voortgezet op individuele basis. Overstappen kan dan aan het einde van het jaar. Wanneer zij een andere werkgever gevonden hebben die ook een werkgeverscollectiviteit aanbiedt, kunnen zij tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar. 3) Zo nee, is dat niet oneerlijk? Mensen worden zo eigenlijk 'dubbel gepakt' op deze manier.
De wet geeft aan dat het geven van collectiviteits korting alleen mogelijk is via een collectief waartoe hij/zij behoort. De politiek heeft hierover het besluit genomen. Avéro Achmea1) Verliezen mensen hun collectiviteitskorting bij Avéro Achmea na ontslag? Wat geldt hiervoor bij pensioen?
Niet direct, dat hangt van de verzekeringsadviseur af. Deze probeert de betreffende klant een ander collectief / affinity aan te bieden en daarin te helpen en te ondersteunen, iets dat in de meeste gevallen lukt. Mocht dit niet lukken dan blijft de klant nog twee maanden profiteren van het collectief, daarna vervalt deze.
Bij Pensionering: dat hangt af wat de werkgever voor de werknemer bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft afgesproken. In het grootste aantal gevallen blijft de werknemer de korting op de zorgverzekering genieten. 2) Kunnen mensen gedurende dat jaar dan overstappen naar een andere verzekeraar of moeten ze wachten tot het einde van het jaar?
Mocht de klant binnen twee maanden een andere baan vinden bij een werkgever waar een collectiviteitskorting is afgesproken, dan mag de klant tussentijds overstappen. Is dit niet het geval dan kan de verzekerde per 1 januari overstappen naar een andere verzekeraar als hij dat wil. 3) Zo nee, is dat niet oneerlijk? Mensen worden zo eigenlijk 'dubbel gepakt'.
Een collectiviteitskorting is meestal gekoppeld aan de afspraken met de werkgever en de zorgverzekeraar. Als er geen verbintenis meer is tussen verzekerde en collectiviteit, vervalt dus ook de collectiviteitskorting. Verzekeringsadviseurs zullen er alles aan doen om te kijken of ze de klant aan een goede én voordelige verzekering te blijven helpen. De Friesland Verzekeringen1) Verliezen mensen hun collectiviteitskorting bij De Friesland Verzekeringen na ontslag? Wat geldt hiervoor bij pensioen?
Ja, indien een werknemer bij een werkgever weggaat waarmee De Friesland een collectief heeft afgesloten, vervalt per eerste van de maand volgend op het einde van de dienstbetrekking de collectieve korting en gaat de verzekerde als individueel verzekerde bij De Friesland verder. NB zie wel vraag 3.
In het geval van pensioen hangt het af van wat de werkgever met ons heeft afgesproken. Sommige werkgevers bedingen dat hun werknemers bij pensionering in de collectiviteit kunnen blijven. Niet alle werkgevers doen dat. De Friesland kent het "Pas met pensioen collectief". Collectief verzekerden van De Friesland die met pensioen gaan en de bestaande werkgeverscollectiviteit moeten verlaten, wordt de mogelijkheid geboden deel te nemen aan deze collectieve regeling. Zij behouden dan een groot deel van hun korting. 2) Kunnen mensen gedurende dat jaar dan overstappen naar een andere verzekeraar of moeten ze wachten tot het einde van het jaar?
Overstap van de ene collectiviteit naar de andere collectiviteit en dan tussentijds van zorgverzekeraar wisselen is bij einde dienstverband en aangaan van een nieuw dienstverband mogelijk.
Indien niet sprake is van overstap van de ene naar de andere werkgeverscollectiviteit is tussentijds beëindigen van de verzekering gedurende het jaar niet mogelijk. De eerstvolgende mogelijkheid dan de verzekering te beëindigen is per 1 januari van het volgende jaar. 3) Zo nee, is dat niet oneerlijk? Mensen worden zo eigenlijk 'dubbel gepakt'.
Duidelijk is dat iemand die zijn baan kwijt raakt en niet direct aansluitend een andere baan vindt in een financieel slechtere situatie terecht komt dan daarvoor. Allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden zullen bij einde van het dienstverband vervallen: een eventuele lease auto, bedrijfskleding, een mogelijke telefoon op kosten van het bedrijf etc.
De Friesland heeft, mede naar aanleiding van de economische crisis, sinds 2009 een aparte regeling gecreëerd voor het geval van gedwongen ontslag: het "tussen twee banen collectief". Collectief verzekerden van De Friesland die wegens faillissement of reorganisatie hun baan kwijt raken, kunnen in deze collectieve regeling worden ingeschreven en behouden dan een groot deel van hun korting. Ook in individuele gevallen van ontslag van werknemers die collectief via hun werkgever bij De Friesland verzekerd zijn, staat deze regeling open, maar dan moet de betrokken ex-werknemer daarom wel specifiek verzoeken omdat De Friesland in individuele gevallen niet weet wat de achtergrond van een ontslag is.