Recept: Marokkaanse harira (vegan maaltijdsoep) met naanbrood
Hieronder lees je het recept naar aanleiding van de uitzending over leefstijlaanpassingen om van reumaklachten af te komen. Let op: stop / verminder nooit zonder overleg met je arts met medicatie.
In de uitzending zien we het verhaal van John en Denise, die met leefstijlaanpassingen proberen hun reumaklachten te verminderen. Denise en John eten allebei plantaardig en onbewerkt. Dit is een recept dat John gebruikt om een vegan soep te maken.
Voor de soep:
Voor 6-8 personen als maaltijdsoep
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1el olie
- 3 stengels bleekselderij, dungesneden
- 1 prei, in dunne ringen (goed gewassen en uitgelekt)
- 2 blikken kikkererwten (á 310g), afgespoeld en uitgelekt
- 1 kilo tomaten, ontveld en in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 2cm verse gember, geraspt
- 5el verse platte peterselie, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 1tl kurkuma
- 1tl paprikapoeder
- 1tl gemalen komijn
- 1,5 liter groentebouillon
- 1tl harissa
- 1tl ras el hanout
- zout en peper
- optioneel: 500g lams- of rundvlees
Bereiden
Zet een grote soeppan op en laat de olie warm worden. Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij, met de deksel op de pan op laag vuur. Prei, tomaten, paprika, gember, peterselie en specerijen erbij en op hoger vuur een paar minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept
Vegan harira
Doe de bouillon er nu bij, als ook de laurierblaadjes en breng alles aan de kook. Laat dan op zacht vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Eventueel kun je er op dit punt ook nog wat vlees in doen, bijvoorbeeld blokjes lamsbout of rundvlees maar dan is het niet langer een vegan soep. De laatste 10 minuten mogen de kikkererwten erbij. Breng de soep aan het eind op smaak met wat harissa, als je een beetje meer pit lekker vindt en wat ras el hanout, zout en peper.
Met een staafmixer (of in de blender) pureer je een derde deel van de soep, zodat je wat meer binding krijgt. Maar door niet alles glad te pureren houdt de soep lekker wat 'bite'. Serveer met vers brood. Smullen maar!
Voor het naanbrood:
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 400 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr yoghurt
- 7 gr zout
- Kruidenolie
- 100 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 tl za'atar
- Peper en zout
Platbrood maken
Kneed een soepel deeg van het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt en het zout. Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan kun je ook 400 gr bloem + 11 gr bakpoeder gebruiken. Het deeg is goed als het lekker elastisch en iets plakkerig aanvoelt.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit op een met olie ingevet keukenblad. Of leg er een velletje bakpapier onder, zo voorkom je dat het blijft plakken. Rol het lekker plat uit. Laat in de tussentijd een grillpan goed heet worden. Hoe heter hoe beter.
Maak een kruidenolie door de olijfolie te mengen met een geperst teentje knoflook en de za'atar. Breng het extra op smaak met wat peper en zout.
Leg een lapje deeg in de hete grillpan en bestrijk het platbrood met de kruidenolie. Gebruik hiervoor een kwastje. Bak het naanbrood in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en draai het dan om. Bestrijk ook de andere kant met de kruidenolie. Nadat je andere zijde ook een minuut of 2 gegrild hebt, is je naanbrood klaar.
Het is wel het lekkerste om het naanbrood meteen op te eten. Heb je wat over? Je kunt het heel goed invriezen. Voor gebruiken even toasten in je tosti-ijzer en je broodje is weer heerlijk vers.
Bron: SusanAretz en Uit Pauline's Keuken