Recht op een aanvullende beurs? Kwart mbo'ers vraagt hem niet aan
Een kwart van de studenten in het mbo die recht hebben op een aanvullende beurs, vraagt die niet aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) op basis van gegevens uit 2019, schrijft de NOS.
De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders een lager inkomen hebben. Ongeveer de helft van de mbo-studenten had in 2019 recht op zo'n aanvullende beurs, die kan oplopen tot 370 euro per maand. Een kwart van hen vroeg het geld niet aan.
Meer lenen of zelfs niet beginnen aan een opleiding
Het niet aanvragen van de aanvullende beurs heeft volgens Paul Verstraten, onderzoeker bij het Centraal Planbureau, meerdere nadelen. 'Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ouders financieel bijspringen, terwijl juist bij die groepen de ouders weinig financiële slagkracht hebben.' Ook meer lenen dan nodig is of überhaupt niet aan een opleiding beginnen zijn mogelijke gevolgen.
Naar de beweegredenen is geen onderzoek gedaan door het CPB. De onderzoekers voeren als mogelijke verklaringen op dat studenten niet weten dat de aanvullende beurs bestaat, denken dat het ingewikkeld is om aan te vragen of denken dat ze er geen recht op hebben.
Probleem al langer bekend bij DUO
Uit eerder onderzoek bleek dat ook studenten in het hbo en op de universiteit hierdoor geld misliepen. De organisatie verantwoordelijk voor het uitkeren van de aanvullende beurs, DUO, is dan ook al langer bekend met deze niet-gebruikers, laat een woordvoerder weten. Zo hebben ze de volgende passage al toegevoegd op de website:
Loop geen geld mis. Vraag de aanvullende beurs of toelage altijd aan.- Website DUO
Sinds 2019 heeft de organisatie de voorlichting over de aanvullende beurs aangepast, waardoor het aantal aanvragen naar eigen zeggen al is gestegen. In het onderzoek is dit echter nog niet terug te zien, omdat het CPB enkel cijfers uit 2019 heeft gebruikt. Volgens de onderzoekers waren volledige gegevens uit recentere jaren nog niet beschikbaar.
Verbetering naar aanleiding van het CPB onderzoek
Het advies van het CPB aan DUO is om studenten die recht hebben op de beurs zelf te benaderen of automatisch al de aanvraagmogelijkheid voor de studenten aan te vinken. Een risico bij het laatste advies is wel dat studenten ongewenst een studieschuld oplopen. De aanvullende beurs wordt voor de hoogste mbo-niveaus namelijk pas een gift als ze binnen tien jaar hun diploma halen.
Bij de herinvoering van de basisbeurs zal het aanvraagproces van de aanvullende beurs worden verbeterd, zegt DUO. Onderwijsminister Dijkgraaf zal in een kamerbrief snel meer details geven.
Bron: NOS