Rechter in Roermond erkent derde geslacht op geboorteakte

De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet als geslacht 'vrouwelijk' staat, maar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.
Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.
'De tijd is rijp'
De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.
Volgens de rechtbank is sprake van 'een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie' als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.
Rechtbank benadrukt dat de politiek nu aan zet is
Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is.Update 29 mei 2018: reacties op de uitspraak
Leonne is heel blij met de uitspraak
De 57-jarige Leonne uit Breda is heel blij met de uitspraak van de rechtbank. Leonne (geboren als Leon) had de zaak aangespannen na 'een leven lang al geweten te hebben dat ik geen jongen of meisje, maar iets er tussenin was', vertelt Leonne maandag.
'De eerste dertig jaar probeerde ik me als jongen voor te doen, omdat mijn ouders dat graag wilden. Maar ik werd moe van dat man zijn en ging als vrouw verder. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen: ik ben geen van beide, ik wil zijn wie ik ben: genderneutraal.'
'Ook winkels en websites moeten zich aanpassen'
Leonne verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Roermond verregaande consequenties heeft. 'Ambtenaren kunnen niet meer om genderneutraal heen, maar ook winkels en websites moeten aanpassingen doorvoeren.'
'Veelzijdigheid valt niet te registreren'
Transgender Netwerk Nederland (TNN) is enorm verheugd door de uitspraak van de rechtbank in Roermond over genderneutraliteit.
'De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht', zegt voorzitter Brand Berghouwer van TNN. 'Dit is revolutionair te noemen binnen het Nederlandse familierecht.' De komst van de Transgenderwet van 2014 maakte al duidelijk dat genderidentiteit voor transgender personen leidend was en niet de geslachtskenmerken. Ze hoeven voor wijziging van geslacht alleen met een deskundigeverklaring naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Bron: ANP