Rechter: Stint terecht van openbare weg gehaald

uitspraak-stint01112018.jpg

De elektrische bolderkar Stint is terecht van de openbare weg gehaald. Dat is het vonnis van de rechter in Utrecht in het kort geding dat was aangespannen door een gastouder in Almere.

De Stints die veel kinderdagverblijven en postbezorgers sinds begin oktober in de garage hebben staan, kan daarom zeker tot de jaarwisseling niet worden gebruikt. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat duurt het zeker zo lang voordat het onderzoek naar de veiligheid van het vervoermiddel is afgerond.

'Minister niet onredelijk'

De rechter bevestigde het standpunt van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, dat er twijfel is over de veiligheid van de Stint en dat nader onderzoek nodig is. 'De minister overweegt dat de verkeersveiligheid alle andere belangen aan de kant zet en dat is niet onredelijk.'

Het besluit van de minister om de Stint van de weg te halen was 'gebaseerd op meerdere ernstige incidenten die verband houden met de rem. De Stints konden alleen stoppen door de contactsleutel om te draaien, soms terwijl hij op maximale snelheid reed.'

'Onderzoek naar veiligheid heeft haast'

De rechter merkte op dat het onderzoek naar de veiligheid van de bolderkar wel haast heeft. 'De minister zal voortvarend te werk moeten gaan, zodat alle betrokkenen niet onredelijk lang in onzekerheid verkeren.'

Gastouderopvang Het Kinderstraatje uit Almere had het geding tegen de minister aangespannen omdat het eenmansbedrijf geen alternatief heeft voor de stint.

'Fabrikant gaf geen gehoor aan informatieverzoek'

Eerder werd bekend dat de fabrikant van de stint geen gehoor heeft gegeven aan meerdere verzoeken van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om informatie over het voertuig. Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bekend in brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week zondag heeft de ILT diverse vragen bij de fabrikant neergelegd, onder meer over de gebruikte techniek in het voertuig en wanneer een bepaald model stint geïntroduceerd werd. Ook wil de ILT weten wanneer een stint die geschikt was gemaakt voor Maxi Cosi's voor het eerst werd geleverd aan kinderdagverblijven.

Tragisch ongeval in Oss

Het gebruik van de stint werd verboden na het tragische ongeval in Oss, waarbij op een spoorwegovergang vier kinderen omkwamen toen een stint werd aangereden door een trein. Een ander kind en een begeleidster raakten zwaargewond.

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over het verbod op het stintgebruik.

Bron: ANP