Rechtszaak AOW-gat voorlopig van de baan

De poging van vakbond FNV en andere maatschappelijke belangenorganisaties om via de rechter reparatie van het zogenoemde AOW-gat af te dwingen, is vooralsnog gesneuveld.

De Haagse rechtbank oordeelde woensdag dat de eisende partijen niet ontvankelijk zijn in hun vorderingen tegen de Staat. De organisaties wilden via de rechter bereiken dat 'duizenden' personen die met vroegpensioen zijn gegaan, compensatie krijgen voor financiële nadeel dat ze lopen door de verhoging van de AOW-leeftijd.'Aan het verkeerde adres'

Volgens de rechtbank in Den Haag zijn de organisaties aan het verkeerde adres. Voor de burgerlijke rechter is hier geen taak weggelegd omdat individuele gedupeerden zelf hun zaak kunnen bepleiten bij de bestuursrechter, vindt de rechtbank.

De FNV en andere organisaties overwegen hoger beroep aan te tekenen, lieten zij woensdag in een reactie weten. In het sociaal akkoord zijn vorig jaar weliswaar afspraken gemaakt over een overbruggingsregeling, maar die dichten volgens hen het AOW-gat onvoldoende.

Lotgenotenoproep

Het AOW-gat is ook niet ongemerkt gebleven bij Radar. Via het Radar-lotgenotenplatform is inmiddels een groep van 166 gedupeerden ontstaan.

Bron: ANP