background branding

Recordaantal huishoudens stapt over van energieleverancier

Energieleverancier_2020.jpg

Een recordaantal huishoudens is vorig jaar overgestapt van energieleverancier. Een toename van bijna 20 procent ten opzichte van 2018, meldt Gaslicht.com. Eén derde van alle overstappen vond plaats in november en december.

'Al jaren zien we de meeste overstappers aan het eind van het jaar,' zegt Ben Woldring, directeur Gaslicht.com. 'Steeds meer Nederlanders zien in dat met jaarlijks overstappen een flinke besparing te behalen valt.'

Moet je een opzegvergoeding betalen als je overstapt naar een andere energieleverancier?

Besparing van 325 euro

Huishoudens die nog nooit zijn overgestapt konden genieten van een flinke besparing op de energierekening. Het gemiddeld bespaarde bedrag was vorig jaar 325 euro via Gaslicht.com. Dit wordt gemeten door het gekozen contract ten opzichte van de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd. Volgens Gaslicht komt hier de beste vergelijking uit voort, omdat dit het contract is waar mensen op terugvallen op het moment dat een contract voor bepaalde tijd afloopt.

Meeste besparing bij 1-jarig contract met vaste tarieven

Huishoudens besparen het meest door jaarlijks over te stappen op een 1-jarig contract met vaste tarieven, blijkt uit het data-onderzoek naar energieprijzen van Gastlicht.com. Overstappers kiezen in 99 procent van de gevallen dan ook voor een contract met vaste tarieven. Hiervan kiest 96,8 procent voor een 1-jarig contract. Ongeveer drie procent zet de tarieven nog voor drie jaar vast en slechts 0,2 procent van de overstappers kiest voor een contract van twee, vier of vijf jaar.

Duurzame trend

Gaslicht.com ziet ook een toename van het aantal afgesloten contracten met groene energie. In ruim 83 procent van de gevallen kozen huishoudens een contract met groene stroom, waarvan bijna 24 procent koos voor groene stroom uit Nederland.

Opvallend is dat de stijging van groene energie uit Nederland nog niet doorzet. Mogelijk heeft de over het algemeen duurdere prijs hier invloed op.

Energie-experts van Gaslicht.com zien een groei in de vraag naar duurzame energiepakketten en energieproducten als zonnepanelen en warmtepompen. Gaslicht houdt sinds 2015 energievergelijkingen met zonnepanelen bij. Sinds de start is al meer dan een verdubbeling te zien van het aantal zonnepaneelbezitters.

Bron: Gaslicht.com